Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FŐZŐCSKE KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FŐZŐCSKE KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FŐZŐCSKE KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FŐZŐCSKE KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
15 éve | Csillag Virág | 2 hozzászólás
Forrás: http://dibbuk.blogter.hu
Halat
fogyasztani módfelett egészséges, rendkívül finom, és bónuszként
vannak olyan halak is, amelyek elkészítése annyira egyszerű, hogy
az ember szinte szégyelli.
A pisztráng a
klasszikus példa arra, hogy milyen is az, amikor egy hozzávalónak
már önmagában is annyira jó íze van, hogy gyakorlatilag csak
elrontani nem szabad. Kevés són és borson kívül nem igényel semmit
ahhoz, hogy a maximumot hozzuk ki belőle. (Parafrázis: Maximum íz,
max egy kis só.)
Szóval beszerzünk egy tisztított pisztrángot, amit akár csomagolva is árulnak egyes közértekben, de a halasnál meg biztosan kapunk.
15 éve | Csillag Virág | 2 hozzászólás
Hozzávalók:
8 szelet karaj
20 dkg szalonna
6-8 db savanyú uborka
1 dl vörös bor
só, őrölt bors, liszt
Elkészítés:
A szalonnát apróra szeljük, kisütjük a zsírját, majd beletesszük a hosszú vékony csíkokra szelt savanyú uborkát. Ezt addig sütjük, amíg jól átsül, kicsit meg is pirul. Kiszedjük a szalonnás sült uborkát, majd a lében - ha kell, kicsit vízzel felengedve - puhára főzzük-sütjük a sózott, borsozott, lisztben megforgatott hússzeleteket.
|
|
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók :
1,50 kg csirkecomb
50 dkg (lehetőleg kézi) tarhonya
4-5 db nagy tv paprika
2 db vöröshagyma
3 db közepes paradicsom
aki szereti a csípőset: 1 db erős zöldpaprika
2 - 3 evőkanál őrölt pirospaprika
10 dkg füstölt szalonna
50 dkg negyedbe feldarabolt burgonya
2 evőkanál zsír vagy olaj
3 gerezd törött fokhagyma
víz
Elkészítés:
A felaprítjuk vöröshagymát és a tv paprikát, szalonnát, csípős paprikát, és a zsíron/olajon üvegesre pirítjuk, aztán belerakjuk a combokat, hozzáadjuk a fokhagymát és a pirospaprikát, aztán felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és hagyjuk forrni egyet.
15 éve | Csillag Virág | 2 hozzászólás
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg jó szaftos lekvár
10 dkg kristálycukor
1 egész tojás
1 evőkanál vaj
1 zacskó sütőpor
ízlés szerint pici fahéj, citrom héja
3 evőkanál darált dió
Elkészítés:
A cukrot a tojással a vajjal habosra keverjük. Beleöntjük a lekvárt az ízesítőket a darált diót. Végül a lisztet, amibe előzőleg belekeverjük a sütőport. Kikent, lisztezett tepsibe simítjuk a masszát. Közép meleg sütőbe megsütjük. Hamar megsül, ízletes illatos sütemény.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók 4 személyre:
1,5 kg pulyka szív
2 db vöröshagyma
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 db kisebb paradicsom (héját távolítsuk el )
1 db zöld paprika
1 kiskanál őrölt köménymag
2 evőkanál zsír vagy olaj
1 gerezd fokhagyma
bors
só
víz
Elkészítés:
A pulyka szívet összedaraboljuk és hideg vízbe kiáztatjuk, jól átmossuk.
A hagymákat apróra vágjunk, és zsíron vagy olajon üvegesre sütjük,
meghintjük pirospaprikával.
15 éve | Csillag Virág | 1 hozzászólás
Elkészítés:
A piskóta széleit vágjuk le és kockázzuk fel. Egy lábosba tegyük
bele a cukrot és vizet és a citrom héjat és a levét és rumot,
felforraljuk.
Lehűtjük, majd a felkockázott piskótára ráöntjük és fele lekvárral
elkeverjük. A lekvár másik felével megkenjük a lapokat.
A tölteléket (a piskótakockákat, a lekvárt, a felforralt rumos szirupot, a mazsolát) összekeverjük, és az egyik tésztalapra kenjük.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A tésztához: 1 kg alma, 6 tojás, 35 dkg cukor, 2 dl víz, 40 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 2 evőkanál kakaópor
Elkészítés:
Egy
nagy tepsit alufóliával kibélelünk. 1 kg almát meghámozunk, s a tepsi
aljára szeleteljük. A tojásfehérjéket habbá verjük. A cukrot, a vizet
és a tojások sárgáját kikeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert
lisztet. A tojásfehérjéből készült habot óvatosan belekeverjük. A
masszát kétfelé vesszük, egyik felébe 2 evőkanál kakaóport teszünk, és
az almára öntjük, majd pedig a sárga tésztát is ráöntjük.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
25 dg félzsíros tehéntúró, 2 dl kefir, 2 dl tejszín, 4-5 ek porcukor, 2 cs vanilincukor, 2 ek zselatinpor, 1 dl tej, 4 ek bármilyen gyümölcs, kimagozva vagy befőtt kockára vágva, 1 csomag babapiskóta
Elkészítés:
Kis lábosban áztassuk tejbe a zselatint (ne ijedjünk meg, ha kocsonyás
lesz, ez az állapot melegítéskor elmúlik!), majd lassan melegítve,
folytonos keverés mellett oldjuk fel (ne forraljuk!).
A
tehéntúrót törjük át, keverjük össze a kefirrel, a porcukorral, a
vanilincukorral és az összevágott gyümölccsel.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 csomag háztartási keksz
50 dkg mascaropne
áfonyadzsem
1 csomag zselatin
5 dl tej
5 ek. barnacukor
2 csomag vaníliás cukor
1 ek. porcukor
1 citrom héja
1 narancs héja
vaj
Elkészítése:
Először elkészítjük a keksztésztát. A kekszet összetörjük apró
darabkákra és tejjel illetve egy csomag vaníliás cukorral és
barnacukorral összekeverjük. Majd egy kivajazott hőálló tálba
belesimítjuk, és 180 fokon 15 percig sütjük.
15 éve | Csillag Virág | 2 hozzászólás
A képen látható sütemény receptjét itt találod meg (kattints a következő sorra!):
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek_-edessegek/hazi-kremes
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 ananász-konzerv (körszeletes), 3 ek barna cukor, 15 dkg vaj, 5 tojás, 22 dkg liszt, 10 dkg cukor, csipet só
Elkészítés:
A barna cukrot egy jénai tálba szórjuk, majd szépen elhelyezzük az lecsepegetett ananászkarikákat. A maradék ananászt apróra vágjuk. A megolvasztott vajat egy tálban a cukorral és a tojásokkal összekavarjuk, majd hozzákavarjuk a sóval elvegyített lisztet és végül a maradék ananászdarabokat. Rásimítjuk az ananászkarikákra és 180 fokos előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
15 éve | Csillag Virág | 3 hozzászólás
Hozzávalók:
50 dkg gesztenyemassza, 12,5 dkg vaj, 25 dkg darált keksz, kicsi rum
9 dl tej, 3 csomag vaníliapuding, 6 ek cukor, 25 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 4 dl tejszín, kb. 18-20 db babapiskóta
Elkészítés:
A
gesztenyemasszát 12,5 dkg vajjal, a darált keksszel, a rummal
összedolgozzuk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomkodjuk.
A pudingot a tejjel, a 6 ek cukorral felfőzzük, kihűtjük. A vajat a porcukorral simára keverjük, majd a pudinghoz adjuk.
Hozzávalók:
krumpli, kétféle sajt (trappistát és karavánt használtam), bacon szalonna
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, három felé vágjuk, majd "összerakjuk" krumpli-sajt-krumpli-sajt-krumpli, és a szalonnával áttekerjük, fogpiszkálóval "összetűzzük". Tepsibe rakjuk, és addig sütjük míg a sajt megolvad, a szalonna megpirul.
Forrás: Csibe a konyhában
Hozzávalók a tésztához:
6 tojás, 10 dkg porcukor,4 dkg kakaó, 1 mokkáskanál szódabikarbóna
A TÉSZTÁBA LISZT NEM KELL !!
A krémhez:
3 dl tej, 3 evőkanál liszt, 20 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 2 vanillin cukor, 1 evőkanál kakaó
A bevonathoz: 1 tábla étcsoki (10 dkg), és 5 dkg vaj
A töltelékbe: 2 db banán
Elkészítés: Tésztához a 6
tojássárgáját a 10 dkg porcukorral kikeverni, hozzáadni a kakaót és a
szódabikarbónát. A tojásfehérjét felverni és a tojásos masszával
összekeverni óvatosan.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
A képen látható pogácsa receptjét itt találod meg (kattints a következő sorra!):
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/sos-sutemenyek_-peksutemenyek/sajtos-pogacsa
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
A képen látható sós sütemény receptjét itt találod meg (kattints a következő sorra!):
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/sos-sutemenyek_-peksutemenyek/sajtos-hajtovany
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
A képen látható sütemény receptjét itt találod meg (kattints a következő sorra!):
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek_-edessegek/hokifli
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Elkészítés:
1. A bevonót durvára aprítjuk, és megolvasztjuk forró vízfürdőben. Az almát meghámozzuk, négyfelé vágjuk, magházát kiemeljük, majd a húsát durvára kockázzuk, és meglocsoljuk a citromlével.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Elkészítés:
1. A zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk. A vaníliarudat a kikapart velővel együtt a tejbe tesszük, és 2 dl tejszínnel felöntjük. Habverővel kevergetve felforraljuk, majd átszűrjük. Alacsony hőfokon, tovább kevergetve, 10 perc alatt a harmadára besűrítjük.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
80 dkg sertésborda
3 fej vöröshagyma
5 dkg sertészsír
piros paprika
1 gerezd fokhagyma
zöldpetrezselyem
25 dkg burgonya
3 dl tejföl
Elkészítése:
Lesütjük a sertésbordákat. A megmaradt zsiradékon pedig lepirítjuk a
felaprított hagymát és fokhagymát. Ha megpirult, adjunk hozzá
pirospaprikát, és öntsük fel vízzel. A krumplit megtisztítjuk, és
karikákra vágjuk, majd a sütőtálba helyezzük. A hagymás lével
felöntjük.
15 éve | Csillag Virág | 1 hozzászólás
Hozzávalók 12 szelethez
1 készen kapható kakaós piskóta korong, 60 dkg fehér szőlő, 1 csomag
Váncza főzni való vaníliaízű pudingpor, 1 evőkanál Váncza zselatinpor,
4-5 evőkanál cukor,
2 csomag Váncza tejszínhabpor, a díszítéshez 1 csomag Váncza
tejszínhabpor, maréknyi vékony lapocskákra vágott mandula, 5 dkg
tejcsoki, néhány szem szőlő
Elkészítés
A
piskótakorongot lapjában kettévágjuk, az egyiket tortaformába tesszük.
A szőlőt turmixoljuk és lábasba szűrjük.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
A pogácsa receptjét itt találod meg (kattint a következő szövegre!):
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/sos-sutemenyek_-peksutemenyek/tepertos-pogacsa
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
A receptet itt találod meg (kattints a következő szövegre!):
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek_-edessegek/darazsfeszek
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
A darázsfészek a rétes nyersen felszeletelt változata, amelybe diót és kakaót raktak, ízlés szerint. Később a darázsfészek élesztővel lazított leveles vajastésztából is készült. A legegyszerűbb darázsfészek alapja kelt tészta.
Hozzávalók:
tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, csipetnyi só + 2 dkg, cukros tejben felfuttatott élesztő, 2 tojás sárgája.
töltelékhez: 2 tojás fehérje, 15 dkg cukor, 15 dkg darált dió, reszelt citromhéj.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
50 dkg liszt; 25 dkg margarin; 4 dkg élesztő; 1 dl tej; 4 kockacukor; 2
dl tejföl;1 tojás sárgája, 20 dkg juhtúró. A tetejére: 1 egész tojás;
reszelt sajt.
Elkészítés:
A lisztet összedolgozzuk a margarinnal, a tojás sárgával, a cukros
tejben megfuttatott élesztővel, a tejföllel. Két óra hosszat
kelesztjük, közben többször hajtogatjuk, újnyi vastagra kinyújtjuk. A
tészta tetején vékony rétegben felvisszük a villával összetört
juhtúrót, újra hajtogatjuk, fél órát pihentetjük, majd ismét
kinyújtjuk.
Hozzávalók:
5 db tojás
15 dkg májkrém
5 db paradicsom
1 db ajóka,
2 dkg kaviár
1 db paprika,
1 tubus halpástétom
5 dkg vaj
1 cs. petrezselyemzöld
1 db friss uborka
salátalevél
A franciasalátához:
20 dkg burgonya
1 db alma
10 dkg sárgarépa
10 dkg ecetes uborka
10 dkg zöldborsó
2 dl tartár
Először az uborkát kockázzuk fel, nyomkodjuk ki a levét, s ehhez tegyük
hozzá a meghámozott és felkockázott almát, hogy ne barnuljon meg.
15 éve | Csillag Virág | 1 hozzászólás
Hozzávalók:
Krumpli
Búzadara
Libazsír
Fokhagyma
A krumpli szeleteket 4 percig előfőzőm sós vízben, majd kiszedem, és
lehűtöm. Egy serpenyőbe grízt szórók, majd beledobálom a krumplikat, és
addig rázogatom a serpenyőt, amíg mindenhol rátapad a krumplira a
búzadara.
Egy tepsiben kevés libazsírt olvasztok, abba teszem a krumplikat, és a
sütőben félig megsütöm. Ekkor megforgatom a krumplikat, a zsírba pedig
beledobok egy összezúzott fokhagymát.
15 éve | kis magdolna | 1 hozzászólás
Hozzávalók
80 dkg csirke-, pulyka-
vagy libazúza
2 közepes vöröshagyma
4 evőkanál olaj
1 csapott evőkanál édes-nemes
pirospaprika, 1 kiskanál só
2-2 paprika és paradicsom
1 mokkáskanál csípős paprikakrém
30 dkg frissen kifejtett zöldborsó
A zúza tisztításával kezdjük: ehhez egyenként félbevágjuk, belsejét kikaparjuk, a benne lévő szívós hártyát lehúzzuk. Megmossuk, és 2 centis darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk és az olajon kevergetve üvegesre sütjük.
15 éve | Csillag Virág | 4 hozzászólás
Londoni szelet
Tészta:
Mikróban megpuhítok 14 dkg margarint. Egy tálba teszem és
hozzáöntök 8 dkg cukrot, 21 dkg lisztet 1/2 kávéskanál szódabikarbónát
és hozzáütöm 3 tojás sárgáját. Ezt az egészet fakanállal összedolgozom,
amíg bírom utána pedig néhány mozdulattal könnyen összegyúrom. Nagyon
könnyen összeálló tészta. Kézzel egy kivajazott, kilisztezett vagy
sütőpapírral bélelt tepsibe egyenletes rétegben belenyomkodom. (Én a
szokásos kb.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A süteménylaphoz:
25 dkg vaj
fél kg liszt
3 evőkanál víz
3 tojássárgája
csipet só
A krémhez
fél l tej
1/2 cs. vaniliás cukor
12 dkg cukor
3 evőkanál liszt
1 csipet só
6 tojás sárgája
Vastagon kivajazunk két db 20- 22 cm-es sütőlapot és félretesszük.
A lisztet a sóval és a vajjal összemorzsoljuk. A
vizet és tojássárgáját összekeverjük, és belekeverjük a lisztbe. Nem
kell összegyúrni. A tésztát két részre osztjuk, és belenyomkodjuk a
tepsikbe.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók (4-6 személyre):
1 csomag réteslap
30 dkg finommetélt
Kb
20 dkg jó minőségű aszaltszilvát beáztatunk finom vörösborba. Azért,
hogy alaposan megszívja magát nedvességgel. Legalább 1 napig hagyjuk
érlelődni.
1 kg pulykamellfilét felszeletelünk, kiklopfolunk. Kb 12 szelet lesz.
Az egyik oldalukat a szeleteknek megsózom, beborsozom.
A másik felénk lévő oldalukat is megsózom, beborsozom és megszórom egy kevés őrölt fahéjjal.
Az egyik szeletre rárakok 2-3 aszaltszilvát egymás mellé szépen.
Majd ráhajtom a szelet szélét, összefogom a szilvákat, hogy ne csússzanak ki.
Hozzávalók:
egész pulyka
25 dkg vegyes aszalt gyümölcs
15 dkg fehér kenyér
5 dkg vaj
1 dl tej
1 tojás
1 dl tejföl
Elkészítése:
Áztassuk be az aszalt gyümölcsöket, hogy megpuhuljanak. A megtisztított
pulykát sóval, borssal megszórjuk. A kenyeret pedig kockázzuk fel. A
kenyeret felforrósított vajban megpirítjuk. Az aszalt gyümölcsöt
felvágjuk apróra, a kenyérhez adjuk, majd a felforralt tejet hozzá
öntjük. Ekkor ráütjük a tojást, s besűrítjük.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Elkészítése:
A sütőtököt vágd félbe, magját kapard ki, és tedd be sütőbe. Kb. 200 fokon, 40-45 perc alatt lesz kész. Közben a vajjal párold meg a hagymát, majd csorgass rá 2-3 evőkanál mézet, és kicsit karamellizáld. Öntsd fel 1,2 vízzel, dobd bele a húsleveskockákat és a már megpucolt-felkockázott almát. Amikor megpuhult, kapard a puhára sült tök húsát a levesbe.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók: (4 főre)
4 szelet sertéskaraj
1 evőkanál olvasztott vaj
1 nagy kaliforniai paprika
10 dkg. kemény sajt (emenzáli, vagy gouda)
mokkáskanálnyi örölt, édesnemes piros paprika
4 vékony szelet vaj
Elkészítés:
Kapcsoljuk be a sütőt 220 fokra, hogy felmelegedjen, mire elkészülünk a hússal.
A hússzeleteket mossuk meg, szárítsuk le törlőpapírral, dörzsöljük be kevés sóval és borssal. (Vigyázzunk a sóval, mert a sajt is sós!). A kaliforniai paprikákat mossuk meg, csumázzuk ki, és vágjuk kb.
12 szelet, kb. 1055 kJ
Hozzávalók:
120 g búzaliszt,
40 g vaj,
1/2 l víz,
csipet tengeri só,
2-3 tojás,
vaj a forma kenéséhez,
500 g sötétszemű cseresznye,
75 g hársvirágméz,
1/4 kávéskanál vaníliapor,
3 lap zselatin,
1/2 l tejszín.
Őröljük finomra a búzát, a korpát szitáljuk ki. Forraljuk fel a vizet a vajjal és a sóval, húzzuk le az edényt a tűzről és szórjuk bele a lisztet.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
A képen szereplő péksütemény részletes, az elkészítés fázisait is bemutató fotókkal itt találod meg:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/sos-sutemenyek_-peksutemenyek/sajtos-kalasz
Hozzávalók:
40 g orsótészta
150 g cukkini
10 dkg sonka vagy bacon
2 evőkanál étolaj
1 leveskocka
0,5 dl főzőtejszín
1 citrom leve
4 szál petrezselyem
só
Elkészítés:
A cukkinit és a sonkát felkockázzuk, megpirítjuk az olajon. A megpuhult cukkinire ráöntünk 2 dl vizet, majd rátesszük a leveskockát, az apróra vágott petrezselymet és a kifacsart citrom levét. Ízlés szerint sózzuk. Végül tejszínnel felengedjük és főzzük még 5 percig. Sós vízben kifőzött orsótésztával tálaljuk.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók (4 személyre):
Elkészítés:
Egy kényelmes méretű lábosban odatesszük a vajat, és felolvasztjuk.
Hozzávalók:
1 megtisztított csirke
1 nagyobb fürt szőlő
2 nagy alma
2 dl fehérbor
só
Elkészítése:
Tedd egy nagy tűzálló tálba a csirkét. Sózd meg alaposan. Az egyik alma felét dugd a csirke hasüregébe. Szemezd le a szőlőt, és egy keveset dugj a csirkébe az alma mellé. A többi szőlőszemet szórd a csirkére, illetve köré. A maradék almát vágd cikkekre, és szórd a csirke köré. A bort öntsd rá, majd alufóliával vagy a tűzálló tál tetejével lefedve, 160 fokon süsd másfél-két órán át, közben pedig locsolgasd a saját levével.
15 éve | Csillag Virág | 1 hozzászólás
Hozzávalók:
Elkészítése: a pulykaszárnyat tedd fel főni annyi vízzel, amennyi kétujjnyira ellepi. Közben pucold meg a zöldségeket, és a répát karikázd fel, a zellert, a fehérrépát, a karalábét vágd nagyobb darabokra, a többit pedig hagyd egészben. Ha a víz forr, szűrőkanállal szedd le a tetejéről a habot, majd add hozzá a zöldségeket és a fűszereket.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
5 dkg búzadara
1,5 dl tej
4 dkg vaj
20 dkg porcukor
10 dkg háztartási keksz
mandula aroma
kakaópor
Elkészítése:
Kis lángon a búzadarát keverjük el a tejjel és kevergessük addig, amíg
fel nem szívja a tejet a dara. Hagyjuk kihűlni, majd adjuk hozzá a
tejet, a vajat, a darált kekszet, a porcukrot és az aromát. Jól gyúrjuk
össze a tésztát, s ha összeállt a tészta, formázzunk belőle gombócokat,
amiket forgassunk meg kakaóporban.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A zöld részhez: 30 dkg darált keksz, fél margarin, 10 dkg porcukor, kis rum, 0,75dl víz, zöld ételszínezék.
A piros részhez: 30 dkg darált keksz, fél margarin, 10 dkg porcukor, kis rum, 0,75dl víz, piros ételszínezék.
Elkészítés:
A zöld és a piros összetevőket külön összegyúrjuk. Az tésztákból mandarin nagyságú golyókat gyúrunk. A zöldet tenyérben nyomkodva kilapítjuk és a piros golyókat belecsomagoljuk. 5-6 óra hűtőben tárolás után négyfelé vágjuk.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
5 darab tojás, 15 dkg cukor, 16 dkg vaj, 8 dkg liszt, 2 dkg mandula (őrölt), 4 dkg kakaó, 1 csomag sütőpor, 1 darab vaníliarúd, só, 40 dkg étcsokoládé, 12 dkg tejszín, 3 dkg cukor, 40 dkg sárgabaracklekvár.
Elkészítés:
A tojássárgákat keverjük ki 10 dkg cukorral, csipetnyi sóval, majd óvatosan dolgozzuk hozzá a megolvasztott vajat, és habverővel keverjük simára. Hasítsuk ketté a vaníliarudat, és a belsejét adjuk a tojásokhoz. A maradék cukorral verjük kemény habbá a tojásfehérjét.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
3 dl tej, 10dkg porcukor, 3 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 10dkg vaj, 5 tojássárgája, 2 dkg vaníliás cukor, 1 dkg só, 1 citrom héja, 5 dkg mazsola, 3 dkg kakaópor
Elkészítés:
2 dl tejet meglangyosítok,
hozzáadok 1 evőkanál cukrot, ebben jól elkeverem az élesztőt, majd
hozzákeverek 20 dkg lisztet, ezt kb. 20-25 percig, kelesztem.
Vajat
a maradék cukorral, a tojássárgájával és a vaníliás cukorral habosra
keverem, és ehhez adom hozzá a megkelt kovászt és a többi anyagot.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
60 dkg darált marhahús 2 doboz konzerv vörösbab 1 vöröshagyma 2 sárgarépa 1 zeller 4 paradicsom 2 chilipaprika 1/4 teáskanál chilipor csipetnyi bors csipetnyi pirospaprika só 4-5 ek. olaj 1 petrezselyemgyökér
Elkészítés:
A húst olajban megpirítjuk, majd a felkockázott hagymát hozzáadjuk, és megsózzuk, borsozzuk, chiliport és pirospaprikát szórunk rá. A répát, a zellert, a gyökeret felkockázzuk, ezeket is a húshoz adjuk, végül a babot tesszük bele.
15 éve | Csillag Virág | 1 hozzászólás
Hozzávalók
(4 fős adag)
2,5 dl búzadara
2,5 dl liszt
5 dl tej
4 tojás
2 csomag vanillincukor
10 dkg cukor
(rumba áztatott mazsola)
a sütéshez:
vaj
a tálaláshoz:
porcukor
sárgabaracklekvár
A búzadarát a lisztet és a
tejet egy tálban összekeverem, és pár órán át állni hagyom, hogy a dara
megszívja magát. A mazsolát kb. ugyanekkor rumba áztatom. Sütés előtt a
tésztához keverem a kétféle cukrot, a leszűrt mazsolát, a
tojássárgájákat és a habbá vert tojásfehérjéket.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók
25 dkg liszt
1-2 csomag vanillin cukor
1 csipet só
3,5 dl tej
3 dkg olvasztott vaj
2 tojás
kevés olaj a sütéshez
A
lisztet és a sütőport egy tálba szitálom, és összekeverem a cukorral és
a sóval. A vajat mikróban megolvasztom, és villával elhabarom a
tojással és a tejjel. A tejes keveréket apránként a liszteshez adom, és
csomómentesre keverem, ha szükséges, habverővel.
A
gofrisütőt kicsit beolajozom, felmelegítem, és a sütő méretétől függően
6-8 adagban megsütöm.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók (4 fős adag)
20 dkg hosszúszemű rizs
20-25 dkg csiperkegomba
2 piros kaliforniai paprika
2-3 gerezd fokhagyma
1 hagyma
40 dkg darabolt paradicsomkonzerv
petrezselyem
só, bors
1-2 evőkanál olívaolaj
4,5 dl zöldség alaplé
1 teáskanál kakukkfű
A
paprikát csíkokra, a hagymát kis kockákra, a gombát szeletekre vágom.
Az olajon üvegesre párolom a hagymát, hozzáadom a gombát, a zúzott
fokhagyma gerezdeket, a kakukkfüvet, és még öt percig párolom.
Belekeverem
az átmosott rizst, átforgatom, hogy mindenhol érje az olaj, majd
hozzáadom a paprikát, az alaplevet és a paradicsomkonzervet.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2 közepes burgonya
2 kiskanál só
1 friss élesztő fele
kb. 2-3 dl langyos víz
A tetejére:
kb. 30 dkg húsos szalonna
1 nagy doboz tejföl
2 nagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
kb. 17 dkg trappista sajt
Elkészítés:
1. A burgonyákat meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük, ha kész, leszűrjük.
2. A lisztet átszitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk és ebbe a
mélyedésbe nyomjuk bele burgonyanyomón a megfőtt krumplit.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
1 közepes nagyságú csirkemell, 1/4 kg-os ananász konzerv, 2 dkg vaj, 2 szelet sajt, só, gyömbérpor
Elkészítés:
A csirkemellet lebőrözzük, és két darabba vágjuk. Az ananászból néhány barabot laskára vágunk, és a húst megtűzdeljük vele. A mell külsejét sóval, gyömbérrel meg vajjal bedörzsöljük, és tűzálló tálra helyezzük. A tálat lefedve a forró sütőbe toljuk és a húst saját levében puhára pároljuk, de nem pirítjuk meg.
2 kg padlizsán,
1 kis fej vöröshagyma,
1 kis kávéskanál só,
100-150 ml majonéz ízlés szerint
Elkészítés:
A padlizsánokat rezsón vagy tárcsán addig sütöm (sem a konyhai tűzhely, sem a rostély nem adja vissza ugyanazt az ízt, és mellesleg nagyon füstöl, így csak szabadban érdemes csinálni), amíg minden oldala és alja feketére nem szárad/ég, rétesszerű rétegekben kezd felválni a húsról.
Ha kihűlt, meghámozom, az égett héjáról is minden húst lekaparok.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Csőben sült burgonya- roppanós sajttetővel
Hozzávalók: 40 dkg burgonya, 3 dl tej, 1,5 dl főzőtejszín, csipet őrölt szerecsendió, só, bors, 3 dkg reszelt sajt, 1 gerezd fokhagyma, vaj.
Elkészítése: A tejet felforraljuk a fűszerekkel és a meghámozott, közepesen vékony karikákra vágott burgonyát 10 percig főzzük benne. Hozzáöntjük a tejszínt is és 10-15 percig lassú tűzön pároljuk. Egy lapos, tűzálló tálat bedörzsölünk a félbevágott fokhagymával, és kikenjük vajjal. Beleöntjük a tejszínes burgonyát, és a tetejét megszórjuk sajttal. Előmelegített sütőben addig sütjük (kb.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Reggeli
Hogyan kerül a tej a dobozba? Zacskóban terem-e a kenyér? - sok gyerek számára megválaszolhatatlan kérdések ezek.
Sokat javíthatna a helyzeten, ha az iskolások szervezett iskolai programok keretében közelebbről is megismerkedhetnének a falusi gazdaságok mindennapjaival.
A londoni Kingston Egyetem legfrissebb kutatása szerint a mai gyerekek nem sokat tudnak arról, honnan és hogyan kerül a tej, a kenyér, a gyümölcsök és zöldségfélék az üzletek polcaira.
15 éve | Csillag Virág | 1 hozzászólás
Hozzávalók:
1 zacskó makaróni tészta
25 dkg marhahús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, kakukkfű
2 ek. paradicsomszósz
Elkészítés:
Tegyünk fel vizet forrni, amibe megfőzzük a makaróni tésztáját.
Miközben fő a tészta, készítsük el a feltétet. Egy serpenyőbe tegyünk
kevés olajat, amin a felaprított hagymát pirítsuk meg, adjuk hozzá az
összetört fokhagymát is. Ha már jól összefonnyadt a hagyma, akkor
tegyük rá a darált húst, illetve a paradicsomszószt.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
60 dkg sertés szűzpecsenye, 10 dkg füstölt szalonna, 1 kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 4-5 gerezd fokhagyma, 15 dkg csiperkegomba, 2-2 húsos zöldpaprika és paradicsom, 10-15 dkg gyulai kolbász, 1 csokor petrezselyem, 1 dl fehérbor, 1,2 kg burgonya, olaj a burgonya sütéséhez.
Elkészítés:
A szűzpecsenyéről a hártyát lefejtjük. Ezután a húst kisujjnyi vastagra fölszeleteljük, tenyerünkkel kissé ellapítjuk.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók: 500 g rétestészta, 3/4 csésze olvasztott, sótlan vaj, 2 csésze finomra vágott dió, 1 csésze finomra vágott mandula, 1/4 csésze cukor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 1/8 teáskanál darált szegfűszeg, 2 evőkanál méz
Elkészítés: Vajazzunk ki egy közepes tepsit és rakjunk az aljára 9 réteslapot. Mindegyiket kenjük meg olvasztott vajjal. Keverjük össze a diót, a mandulát a cukorral és a fűszerekkel és a keverék felét öntsük a réteslapokra.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Tészta:
6 db tojás
6 ek. cukor
1 dl olaj
6 ek. liszt
1 csomag sütőpor
1 ek. kakaó és 1 kiskanár instant kávé
Krém:
2 csomag puding
1/2 l tej
15 dkg vaj
20 dkg porcukor
Díszítésnek: olvasztott cskoládé
Elkészítése:
Egy tálba verjük fel a tojások sárgáját cukorral és az 1 dl olajjal. A
liszthez keverjük hozzá a sütőport és a kávét és a kakaót. Majd öntsük
össze a lisztet a tojássárgájával, s a végén adjuk hozzá a felvert
tojásfehérjéket is.
Hujber Ferenc (35) mindig a győzelemre játszik, nem volt ez másképp az RTL Klub Vacsoracsata műsorában sem, ahol mindent bevetett azért, hogy az ő estéjét ítéljék a legjobbnak vendégei. Így még attól sem riadt vissza, hogy a gatyájából kapja elő a hozzávalókat.
– A gyömbér igazi afrodiziákum. Ezt nagyon-nagyon sok könyv megemlíti, többek között a Káma-szútra is, hogy ez egy betyáros növény – mondta az előkészületek alatt a színész, aki a gatyájából húzta elő az említett fűszert.
15 éve | Csillag Virág | 1 hozzászólás
Hozzávalók: (30 darabhoz)
5 dkg vaj
1 tojás
15 dkg kristálycukor
3-4 ek. tej
6 dkg méz
40 dkg liszt
1 kiskanál szódabikarbóna
a töltelékhez:
3 dl tej
6 dkg búzadara
20 dkg kristálycukor
20 dkg margarin
1 citrom reszelt héja
kb. 15 dkg baracklekvár
Elkészítése:
A margarint, az egész tojással, a cukorral, a tejjel és a mézzel vízgőz
fölött kevergetve sűrű krémmé főzzük. Majd ha egy picit meghűlt, a
lisztet meg a szódabikarbónát hozzáadjuk, és sima tésztává gyúrjuk.
Négy részre osztjuk, és legalább fél órán át pihentetjük.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
5 dkg tejpor
25 dkg kókuszreszelék
25 dkg porcukor
25 dkg margarin
Elkészítés:
Forraljunk fel 1,5 dl vizet, és adjuk hozzá a tejport. Hagyjuk kihűlni,
és adjuk hozzá a vajat, porcukrot és kókuszt. Mikor jól összedolgoztuk,
tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen, és utána lehet gombócokat formázni
belőle. A gombócok közepébe pedig egy-egy mandulát tegyünk, majd
hempergessük meg kókuszreszelékben.
Forrás: HölgyFórum
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Tiramisu gyümölcsökkel
Sági Szilárd receptje
Hozzávalók: 250 g mascarpone, 2 tojás, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál instant kávé kevés vízben feloldva, 1/4 l tejszín, vanília, 3 evőkanál rum, kakaópor, 1 fürt szőlő, 1 őszibarack, 5 dkg tejszínhab
Elkészítés: A tojássárgáját cukorral, vaníliával felverjük, majd hozzáadjuk a rumot. A feléhez kávét adunk. A tojásfehérjét habbá verjük. A mascarponét, fehérjehabot, sárgájahabot lazán összeforgatjuk.
Szeptember elején ugyan sokan megfogadják, hogy csak finom, egészséges és változatos tízóraival indítják útra csemetéiket. Pár nap, aztán marad a szokásos szalámis zsemle, felvágottas kenyér. Aztán rájövünk, hogy praktikusabb zsebpénzzel ellátni a gyerkőcőt, s különben is, mire való az iskolai büfé meg a sarki közért. Pedig magunk is tudjuk, hogy a forintok így minden bizonnyal csokira, chipsre, mozijegyre váltódnak. Mi meg legfeljebb időnként szörnyülködünk sarjaink borzalmas ízlésén.
Több generációs kedvenc. Megénekelték, díjakat zsebelt be, tüntettek érte, nemzetközi rajongótábora van, recepteket ihlet. Pedig nem is követi a divatot.
A Túró Rudi kihívó pöttyeivel
már 40 éve ingerkedik a boltok polcain. A korából még így is letagad jó
néhány esztendőt, hiszen a kezdetek kezdete 1954-re datálandó.
A
nagy és legyőzhetetlen Szovjetunióban kezdődött. A Magyar Tejipari
Kutató Intézet három szakembert küldött ki kéthetes tanulmányútra, a
szocialista tejipar tanulmányozására.
Hozzávalók
(4 fős adag)
30 dkg arborio rizs
20-25 dkg apróra vágott csirkemellfilé
1 pohár fehérbor
1-2 evőkanál olaj
1 fej hagyma
1 nagy bögre mirelit borsó
1-2 maréknyi reszelt sajt
diónyi vaj
1 liter zöldség alaplé
2 gerezd fokhagyma
só, bors
(esetleg 1-2 szelet húsos szalonna)
Az
alaplevet elkezdem melegíteni, hogy mire szükség lesz rá, felforrjon. A
felhevített olajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát, hozzáadom
a rizst és az áttört fokhagymát, majd miután opálossá válik a rizs,
ráöntöm a bort.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
65 éves korában elhunyt a sajátos főzési stílusáról és életigenlő temperamentumáról ismert sztárséf, Keith Floyd.
„Keith nemcsak az egyik legjobb volt, ő volt a legjobb televíziós szakács. Egy hihetetlen ember, aki teljesen kiélvezte az életet, inspirációt jelentett nekem és másoknak is" - mondta róla Jamie Oliver.
Floyd nemcsak televíziós műsoraival ért el sikereket, de számtalan szakácskönyvet is írt, amelyek közül 20 bestseller lett.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Szebbnél szebb szőlőfürtök kínálják magukat a zöldséges pultokon, használja ki a szőlő szezont, amíg lehet. Íme, három finom őszi szőlős recept a konyhába!
Szőlőleves:
Hozzávalók: 50dkg szőlő piros fehér, 4 dl kefir, 15 dkg porcukor, 1 kanál főzés nélküli vaníliás pudingpor, só.
A szőlőt mossuk, meg majd szemezzük le. A szőlőszemeket tegyük bele egy turmixgépbe, és a cukorral együtt turmixszoljuk össze.
Hozzávalók:
A leveles tésztát olvaszd fel és nyújtsd ki vékonyra. Bélelj ki vele egy tepsit. Kend meg tejföllel, szórd rá a juhtúrót és az aszalt paradicsomot. Fűszerezd oregánóval, bazsalkikommal és fedd be mozzarella sajttal! Előmelegített sütőben süsd pirulásig!
Zsidek László, az Ízvadász, kedvence a tradicionális magyar konyha, amelynek rangjáért igyekszik minden fórumon sokat tenni. Legutóbbi ízélményét Berekfürdőn, egy főzőversenyen szerezte, ahol egy páratlan birkapörköltet kóstolt. Ebből is kiderül, nem a puccos, különleges kreációkat keresi, hanem azt, ami eredeti.
"Nemrég Máltán jártam, ahol olyan házikenyeret ettem, amit valaha az Alföldön sütöttek az asszonyok - mondta Zsidek László. - Egy ilyen valódi íznek akkor is igazán örülni tudok, ha az csak egy egyszerű kenyér, kevés paradicsommal, kapribogyóval és olívával.
Mindenki, aki külföldre indul, vagy érdeklődik más népek étkezési szokásai iránt, vagy csak egyszerűen szeretne egy szórakoztató olvasmányt az éjjeliszekrényre, szerezze be Quentin Crewe Nemzetközi étlapkalauz című gasztronómiai utazását.
Quentin Crewe angol író, újságíró és utazó, de főképp szellemes és kíváncsi ember, aki haláláig megőrizte jó kedélyét és optimizmusát. 16 évesen kissé csalódottan vette tudomásul, hogy semmi változás nem történt az életében, pedig egy Harley street-i specialista izomsorvadást diagnosztizálva ennyi időt jósolt neki – és elhatározta, hogy író lesz.
Új saját gyártású műsort készít a TV Paprika Casting – Ki lesz a TV Paprika új szakácsa? címmel. A tehetségkutató műsor végigköveti és bemutatja azt a folyamatot, ahogy közel hatszáz jelentkező közül kiválasztják a csatorna új képernyős szakácsát.
Itt nem elég, ha a jelentkezők jól tudnak főzni, a kamerák előtt is
helyt kell állniuk, és szellemességüket, humorukat is bizonyítaniuk
kell.
Amellett, hogy a játékosoknak ízletes és látványos ételeket kell
készíteniük (akár adott alapanyagokból egy meghatározott ételt, akár
saját a fantáziájukra bízzák, hogy mit hoznak ki egy kosár
hozzávalóból, vagy bizonyos alapanyagokból), a zsűri tagjai a lehető
legkülönfélébb módokon tesztelik a versenyzőket.
A verseny:
A műsorban már csak a legjobb 12 versenyző vehet részt.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
A skót sztárszakács nálunk is látható tévéműsoraiban mindig úgy tűnik, mintha pontosan tudná, mitől lesz egy étterem sikeres, milyen menüsorral lehet vendégeket fogni, és hogy kell kinéznie egy kulináris élvezeteket nyújtó létesítménynek. Nagy-Britanniában azonban nemrég megjelent egy étteremkalauz, amiből az derül ki, hogy Ramsay éttermei közül négy is a szigetország tíz legkiábrándítóbb vendéglője közé tartozik.
A káromkodásokkal és látványos üvöltözésekkel tarkított éttermátalakítós reality, a Kitchen Nightmares vagy a Pokol konyhája címre hallgató szakácsképző valóságshow műsorvezetője nem ma kezdte a szakmát, első éttermét, a Gordon Ramsay at Royal Hospital Roadot 1998-ban nyitotta Londonban.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
Már a majmok is betörtek a vendéglátóiparba - legalábbis egy japán étterem majom pincért fogadott fel.
A Tokiótól nem messze található Kajabuki városka egyik éttermében nagyon fellendült az üzlet: az egyik pincér ugyanis egy majom, és a vendégek csak úgy özönlenek, hogy megtekintsék a szokatlan munkaerőt.
A Fuku-Chan nevű majom rendkívül elegáns, és nagyon otthonosan mozog az étteremben. Roppant udvariasan üdvözli a vendégeket, és japán szokás szerint ő visz nekik forró kéztörlőt az étkezés végén.
Teljesen véletlenül derült ki, hogy a pöttöm makákó pincérként is megállja a helyét, a tulaj csak úgy kíváncsiságból a kezébe adott egy meleg kendőt, Fuku-Chan pedig annak rendje s módja szerint egyből kivitte az egyik vendégnek.
A rendhagyó személyzet természetesen hatalmas vonzerőt jelent, az étterem még soha nem ment ilyen jól: minden helyet már hetekkel előre lefoglalnak a kíváncsi vendégek.
A csatorna korábbi gasztronómiai műsorai – A nagy étteremalakítás, Gordon Ramsay sorozatai – után egy, már több országban nagy sikert aratott realityt indít október végén.
A heti négy adással, főműsoridőben jelentkező tehetségkutatóban 12 önjelölt szakács ragad fakanalat, és méri össze a tudását, a sok millió értékű főnyeremény megszerzésének reményében. Az egyes epizódokban különböző feladatokat kapnak a játékosok.
A Viasat képernyőjén heti négy adást lehet majd látni, főműsoridőben.
A világ leghíresebb lakberendezési áruházlánca a világ különböző országaiban 14 ezer embert kérdezett meg konyhai szokásairól - mint kiderült, minden harmadik magyar megkérdezett a konyhában tölti a legtöbb időt.
A nők számára a konyha fontosabb a nappalinál, hiszen 31 százalékuk itt tölti a legtöbb időt, míg a férfiaknak mindössze 10 százaléka vallja ugyanezt. Mi minden történik a konyhában?
Az erre a kérdésre adott válaszokból kiderült, hogy sokszor itt zajlanak a családi beszélgetések, a viták, a főzés mellett a hobbi tevékenységek, a tévénézés, a házi feladat készítés, a játék, a munka, az internetezés - nem utolsósorban a "romantika" és a szex is.
15 éve | Csillag Virág | 0 hozzászólás
A környezettudatos életmód a konyhában sem elérhetetlen! Egy kis odafigyeléssel és apró trükkök bevetésével saját háztartásunkban is sokat tehetünk azért, hogy megfékezzük az éghajlatváltozást.
Bolygónkra nézve egyre komolyabb veszélyforrást jelent a klímaváltozás, egyre gyakrabban kongatják a vészharangot a globális felmelegedés miatt, amelynek a háztartásokból kibocsátott káros vegyi anyagok is okozói. Az őserdők területének mintegy 80 százalékát már kiirtották, pedig az erdők növényzete megszűri a levegőt, tisztítja a vizet és szabályozza az éghajlatot azáltal, hogy egyensúlyban tartja a csapadék mennyiségét és a talajvíz párolgását.
"Jó néhány évvel ezelőtt, mint minden öregedő férfi, rádöbbentem, hogy a konyhában elég jó az élet, ha elkezdünk kotyvasztani. Azután kiköltöztünk Olaszországba a párom munkája miatt, és ott megismerkedtem az olasz konyhával" - mesélte lelkesen Csiszár Jenő, aki hazatérve rendszeresen próbált itáliai ételeket főzni.
"Van egy régi barátom, Alessandro Arena, alias Sandro, aki Európa-hírű séf, néhány éve Magyarországon él. Sűrűn kértem tőle telefonos segítséget. Egyszer tele lett a hócipője, és azt mondta: menjek vele Olaszországba, ott megtanít mindenre" - elevenítette fel az indulás nehézségeit a mára kitűnően főző Jenő. Egyébként Sandro nemrégiben elnyerte az olasz szakácsművészet egyik rangos díját, és barátjával megbeszélték, együtt utaznak az átadó ünnepségre. Az Olasz meló ötlete pedig már jött magától, lemennek autóval, utaznak, szórakoznak, főznek, Jenő pedig tanul, és ha már így van, legyen velük egy-két kamera is.
A rettegett sztárséf rigorózus, kíméletet, tapintatot nem ismerő konyhafőnökként vált ismertté. Az utóbbi napokban azonban azzal a váddal kellett szembenéznie, hogy a magánéletben is könyörtelenül viselkedik.
Gordon Ramsay öccsét nemrégiben az utcán látták, egy hálózsákban szunyókálva Plymouth-ban. A sajtó kiderítette, hogy a séf testvére hajléktalan, és újságárusításból él. Ronnie-t évekkel ezelőtt kitaszította a Ramsay család, mivel notórius drogfüggő volt.
Fűszernövények, amelyek nélkülözhetetlenek a főzésben, illatosak, és jól mutatnak a munkapulton és az ablakban.
Bazsalikom
Az
aromás fűszernövénynek a meleg és világos hely ideális. Folyamatos
öntözést igényel, de mindig csak alulról, vagyis a cserépalátétből
kapjon vizet. Remekül illik paradicsomhoz, paradicsomos fogásokhoz és
tésztákhoz, valamint olaszos salátákhoz.
Kakukkfű
A
közvetlen napfényt kimondottan kedveli. Ügyeljen rá, hogy ne öntözze
túl, és csak havonta kapjon tápoldatot!
A biokémikus azt állítja, a főzés egyszerűen
kémiai folyamatok összessége, tehát nem árt pár alapot ismerni. Például
a mélyzöld spárgát, ha sokáig hagyjuk forró vízben, a szürke árnyalatát
veszi fel, mivel a szerkezete kitágul és így összeesik.
Shirley Corriher nemzetközileg elismert biokémikus és szakács.
Semmilyen konyhai robotgépet és egyéb elektromos ketyerét nem használ Clara Cannucciani, amikor főzni kezd. Olyan szimpla fogásokat tálal, mint zöldborsós tészta vagy sült paprikás rántotta, mégis milliónyi szempár követi minden mozdulatát. Great depression cooking with Clara a címe a Youtube-on futó online főzőműsorának, amelynek epizódjait unokája, Christopher készíti, és teszi fel az internetre. A mostani gazdasági válság nem az első Clara életében.
Elsötétültek a Liszt Ferenc téren lévő vendéglők és szórakozóhelyek, miután kedden 22 órakor életbe lépett a terézvárosi "csendrendelet", igaz csak percekre, mert a vendéglátóipari egységek üzemeltetői öt perc elteltével újra felkapcsolták a fényeket és folytatódott a kiszolgálás.
A téren működő éttermek és kávézók asztalára elhelyezett kétnyelvű tájékoztatók szerint a kerületi vendéglátósokat tömörítő Broadway Egyesület által szervezett akcióval azt demonstrálták, hogy milyen "szomorú, élettelen és üres térré" válna a Liszt Ferenc tér a rendelet hatására.
Kőszeghy Anna 2 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna 3 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás