Recept: A TÚRÓ RUDI KARRIERJE - RECEPTEKKEL

Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5810 fő
  • Képek - 2162 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 294 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 28 db

Üdvözlettel,

FŐZŐCSKE KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5810 fő
  • Képek - 2162 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 294 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 28 db

Üdvözlettel,

FŐZŐCSKE KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5810 fő
  • Képek - 2162 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 294 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 28 db

Üdvözlettel,

FŐZŐCSKE KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5810 fő
  • Képek - 2162 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 294 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 28 db

Üdvözlettel,

FŐZŐCSKE KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

Több generációs kedvenc. Megénekelték, díjakat zsebelt be, tüntettek érte, nemzetközi rajongótábora van, recepteket ihlet. Pedig nem is követi a divatot.

 

A Túró Rudi kihívó pöttyeivel már 40 éve ingerkedik a boltok polcain. A korából még így is letagad jó néhány esztendőt, hiszen a kezdetek kezdete 1954-re datálandó.

A nagy és legyőzhetetlen Szovjetunióban kezdődött. A Magyar Tejipari Kutató Intézet három szakembert küldött ki kéthetes tanulmányútra, a szocialista tejipar tanulmányozására. Itt ízlelték meg először a túró-vaj-zsír keverékéből készült finomságot. A csokoládés bevonat már ekkor is megvolt, de kerekded formája alapján  túró-mignonnak keresztelték el. Valahogy ráéreztek, hogy ez az íz párosítás komoly függőséget képes kialakítani. Így javasolták a termék hazai íz- és ízlésvilágának megfelelő kifejlesztését, amely Budapesten, a Rottenbiller utca 31. szám alatt el is kezdődött és közel 12 évig tartott.

 

Sokan az erzsébetvárosi tejüzem művezetőjét, Mandelville Rudolfot hitték a Túró Rudi keresztapjának, de ez csak a nevek véletlen egybeesése. A csomagolás megtervezésével és reklámkampány lebonyolításával, illetve a névadással Klein Sándor reklámpszichológust bízták meg, aki egészen egyszerűen a rúd alakú forma alapján adta a Rudi keresztnevet.

A névadással el is indult a lavina. Az ügyeletes reklámokat felügyelő szocialista őrnőkök először túl hosszúnak találták nevet, majd a Hírlapkiadó Vállalat reklám osztályának a vezetője erkölcstelennek és pornográfnak : ,,…erkölcstelen elnevezésű termékük reklámozását a kiadásunkban megjelenő lapokban nem engedélyezzük.”. Javasolták helyette a Tutu és Titi nevet. A kiadó ítélete egyben azt is jelentette, hogy a Túró Rudi jószerivel a nyomtatott sajtó reklámja nélkül kezdhette meg pályafutását. Az első csomagolás egy piros copfos kislányfejjel díszített volt, de már itt is megjelent az azóta már szimbólummá vált pöttymintázat.

A gyártást  a pesti  erzsébetvárosi üzemből hamarosan áthelyezték Nyíregyházára, majd Mátészalkára, ahol már egy kimondott túróüzemben készültek a rudik. Az első szériák hurkatöltő segítségével nyerték el formájukat. A kezdetekben 3 műszakban 25-30 ember dolgozott azért, hogy a  túrós finomságot szemmértékkel háromdekás darabokra szeleteljék. Mivel ekkor még nem használtak adalékanyagokat és tartósítószereket, a rudikra egy karakteresebb, enyhén erjedt, jellegzetes túrós íz volt jellemző. Akik emlékeznek még a 90-es évek előtti rudik ízére, pont ezt a „stichet” hiányolják a rudikból.  A rudacska szavatossági ideje is mindössze 3 nap volt. Ebből egy napot eleve a gyár raktárában töltött a szállításra várva. Viszont olyan viharos népszerűségre  tett szert, hogy a polcokról úgyis azonnal elkapkodták.

A folyamatos fejlesztések különböző ízesítésű – mogyorós, diós – változatokat is szültek.  A 80-90-es években számos ásványi anyaggal dúsított rudi is kereste a vásárlók kegyeit. Majd az ezredfordulótól megszületett az epres, a barackos, a málnás, az áfonyás, a kókuszos, a mazsolás, a mogyorókrémes, a meggyes, a mandulás, a kókuszos változat, és a tejbevonós is. Mára itt az óriás, a bonbon és a jégkrém is. Ám úgy tűnik, továbbra is a natúr az igazi.

Lehet, hogy hihetetlen is, de évente 180-190 millió különböző ízesítésű rudit majszolunk el közel 18 milliárd forint értékben. A felmérések alapján pedig egyértelmű, hogy minden próbálkozás és ízkombináció ellenére is a dobogó felső fokán a natúr rudi – annak is óriás változata – áll, az előkelő második hely a mogyorósé, míg  a málnás a bronzérmes.

A rudi ma hungarikum,és határainkon túl- tavaly óta már Japánban - is komoly rajongó tábora van. A történelembe is beírta magát. 2007. szeptember 8-án zajlott az évszázad legpöttyösebb és egyben tán legbékésebb tüntetése is. Történt ugyanis, hogy a fitneszguru Schobert Norbi súlyosan elmarasztalta az ország nagy kedvencét - mellesleg piacra dobva saját, Norbi változatát... Nem is maradt visszhang nélkül a dolog, mert magánkezdeményezésre országos tüntetés szerveződött. A fent jelzett napon 14 órakor, egy időben Budapesten, Pécsett, Szegeden, Székesfehérvárott, Szolnokon és Debrecenben is hatalmas mennyiségű igazi rudit faltak-majszoltak el tüntetőleg a népek, az elkötelezettebb hívek természetesen pöttyös ruhában. Talán az sem véletlen, hogy a 2006-os MTV székház ostromot csak a Túró Rudi automaták úszták meg teljesen sértetlenül. A rudi a cukrászokat is megihlette, így ma már több helyen találhatunk Túró Rudi fagylaltot vagy tortát, és nem maradhatott el házi változatok készítésének kísérlete sem.



Rudi őzgerincben

Hozzávalók: 50 dkg túró, 2 dl tejföl, egy citrom reszelt héja, 2 evőkanál porcukor, 2 tasak vaníliás cukor,2 dl tej, 1 csomag ( 12 g ) zselatin, 150 g étcsokoládé, ízlés szerint mazsola, baracklekvár, mogyorókrém, eperlekvár stb.
A túrót a tejföllel, a porcukorral és a vaníliás cukorral, valamint a reszelt citromhéjjal simára keverjük. A tejjel felfőzött zselatint hozzákeverjük a túrós masszához. Az így előkészített túrós masszát beleöntjük egy fóliával kibélelt alagút- vagy őzgerinc formába és 2-3 órára hűtőbe tesszük. Amikor megszilárdult, kiborítjuk egy tálra, és rá öntjük a felolvasztott étcsokit. Ha ízesített változatot szeretnénk, akkor csak félig öntsük a formát, a közepére tegyünk a kedvenc ízesítésből és borítsuk be a túrós krém másik felével.

Túró Rudi muffin

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, egy citrom  reszelt héja, 10 dkg étcsokoládé, 3 tojás, 8 dkg vaj, 30 dkg túró, 1 kis pohár tejföl, 1 csomag sütőpor, 10 dkg porcukor.

A tojások sárgáját keverjük ki világosra a lágy vajjal a vaníliás cukorral és a porcukorral. Adjuk hozzá a lisztet és a sütőport. A tojásfehérjét verjük kemény habbá. A túróhoz adjuk hozzá a porcukrot és a tejfölt, keverjük simára, majd adjuk a tojásos keverékhez és jól vegyítsük el. Óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje habját. Az apró darabokra vágott csokit keverjük a masszához és kanalazzuk a muffin sütőbe kb. ¾ részig. 180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt elkészül.

 

Forrás: HVG.HU

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Varga Henriett üzente 14 éve

Köszönöm!
Ki fogom próbálni!Biztos nagyon ízletes

Válasz

Pongrácz Lászlóné üzente 14 éve

Hát nagyon köszönöm a "hirt" a Turó Rudiról, én sem ismertem a történetet, a receptek nagyon jónak tünnek. Sütni fogok, méghozzá vasárnap.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Biztos nagyon finom ki fogom probálni !!!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Köszönöm Virág,hogy megosztottad velünk a Túró Rudi születését,és fejlődését! Bevallom,én ezt nem tudtam. A recepteknek meg külön örülök mert unokáim kedvence a Túró Rudi.Elfogom készíteni mind a két változatot,biztos vagyok benne,hogy nagyon finom lesz és ízleni fog az egész családnak.
Üdv: Ili

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna 4 napja új képet töltött fel:

Spargasipok_rantva_2190947_1983_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu