Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FŐZŐCSKE KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FŐZŐCSKE KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FŐZŐCSKE KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FŐZŐCSKE KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Több generációs kedvenc. Megénekelték, díjakat zsebelt be, tüntettek érte, nemzetközi rajongótábora van, recepteket ihlet. Pedig nem is követi a divatot.
A Túró Rudi kihívó pöttyeivel
már 40 éve ingerkedik a boltok polcain. A korából még így is letagad jó
néhány esztendőt, hiszen a kezdetek kezdete 1954-re datálandó.
A
nagy és legyőzhetetlen Szovjetunióban kezdődött. A Magyar Tejipari
Kutató Intézet három szakembert küldött ki kéthetes tanulmányútra, a
szocialista tejipar tanulmányozására. Itt ízlelték meg először a
túró-vaj-zsír keverékéből készült finomságot. A csokoládés bevonat már
ekkor is megvolt, de kerekded formája alapján túró-mignonnak
keresztelték el. Valahogy ráéreztek, hogy ez az íz párosítás komoly
függőséget képes kialakítani. Így javasolták a termék hazai íz- és
ízlésvilágának megfelelő kifejlesztését, amely Budapesten, a
Rottenbiller utca 31. szám alatt el is kezdődött és közel 12 évig
tartott.
Sokan
az erzsébetvárosi tejüzem művezetőjét, Mandelville Rudolfot hitték a
Túró Rudi keresztapjának, de ez csak a nevek véletlen egybeesése. A
csomagolás megtervezésével és reklámkampány lebonyolításával, illetve a
névadással Klein Sándor reklámpszichológust bízták meg, aki egészen
egyszerűen a rúd alakú forma alapján adta a Rudi keresztnevet.
A
névadással el is indult a lavina. Az ügyeletes reklámokat felügyelő
szocialista őrnőkök először túl hosszúnak találták nevet, majd a
Hírlapkiadó Vállalat reklám osztályának a vezetője erkölcstelennek és
pornográfnak : ,,…erkölcstelen elnevezésű termékük reklámozását a
kiadásunkban megjelenő lapokban nem engedélyezzük.”. Javasolták
helyette a Tutu és Titi nevet. A kiadó ítélete egyben azt is
jelentette, hogy a Túró Rudi jószerivel a nyomtatott sajtó reklámja
nélkül kezdhette meg pályafutását. Az első csomagolás egy piros copfos
kislányfejjel díszített volt, de már itt is megjelent az azóta már
szimbólummá vált pöttymintázat.
A gyártást a pesti
erzsébetvárosi üzemből hamarosan áthelyezték Nyíregyházára, majd
Mátészalkára, ahol már egy kimondott túróüzemben készültek a rudik. Az
első szériák hurkatöltő segítségével nyerték el formájukat. A
kezdetekben 3 műszakban 25-30 ember dolgozott azért, hogy a túrós
finomságot szemmértékkel háromdekás darabokra szeleteljék. Mivel ekkor
még nem használtak adalékanyagokat és tartósítószereket, a rudikra egy
karakteresebb, enyhén erjedt, jellegzetes túrós íz volt jellemző. Akik
emlékeznek még a 90-es évek előtti rudik ízére, pont ezt a „stichet”
hiányolják a rudikból. A rudacska szavatossági ideje is mindössze 3
nap volt. Ebből egy napot eleve a gyár raktárában töltött a szállításra
várva. Viszont olyan viharos népszerűségre tett szert, hogy a
polcokról úgyis azonnal elkapkodták.
A folyamatos fejlesztések
különböző ízesítésű – mogyorós, diós – változatokat is szültek. A
80-90-es években számos ásványi anyaggal dúsított rudi is kereste a
vásárlók kegyeit. Majd az ezredfordulótól megszületett az epres, a
barackos, a málnás, az áfonyás, a kókuszos, a mazsolás, a
mogyorókrémes, a meggyes, a mandulás, a kókuszos változat, és a
tejbevonós is. Mára itt az óriás, a bonbon és a jégkrém is. Ám úgy
tűnik, továbbra is a natúr az igazi.
Lehet, hogy hihetetlen is,
de évente 180-190 millió különböző ízesítésű rudit majszolunk el közel
18 milliárd forint értékben. A felmérések alapján pedig egyértelmű,
hogy minden próbálkozás és ízkombináció ellenére is a dobogó felső
fokán a natúr rudi – annak is óriás változata – áll, az előkelő második
hely a mogyorósé, míg a málnás a bronzérmes.
A rudi ma
hungarikum,és határainkon túl- tavaly óta már Japánban - is komoly
rajongó tábora van. A történelembe is beírta magát. 2007. szeptember
8-án zajlott az évszázad legpöttyösebb és egyben tán legbékésebb
tüntetése is. Történt ugyanis, hogy a fitneszguru Schobert Norbi
súlyosan elmarasztalta az ország nagy kedvencét - mellesleg piacra
dobva saját, Norbi változatát... Nem is maradt visszhang nélkül a
dolog, mert magánkezdeményezésre országos tüntetés szerveződött. A fent
jelzett napon 14 órakor, egy időben Budapesten, Pécsett, Szegeden,
Székesfehérvárott, Szolnokon és Debrecenben is hatalmas mennyiségű
igazi rudit faltak-majszoltak el tüntetőleg a népek, az elkötelezettebb
hívek természetesen pöttyös ruhában. Talán az sem véletlen, hogy a
2006-os MTV székház ostromot csak a Túró Rudi automaták úszták meg
teljesen sértetlenül. A rudi a cukrászokat is megihlette, így ma már
több helyen találhatunk Túró Rudi fagylaltot vagy tortát, és nem
maradhatott el házi változatok készítésének kísérlete sem.
Rudi őzgerincben
Hozzávalók:
50 dkg túró, 2 dl tejföl, egy citrom reszelt héja, 2 evőkanál porcukor,
2 tasak vaníliás cukor,2 dl tej, 1 csomag ( 12 g ) zselatin, 150 g
étcsokoládé, ízlés szerint mazsola, baracklekvár, mogyorókrém,
eperlekvár stb.
A túrót a tejföllel, a porcukorral és a vaníliás
cukorral, valamint a reszelt citromhéjjal simára keverjük. A tejjel
felfőzött zselatint hozzákeverjük a túrós masszához. Az így
előkészített túrós masszát beleöntjük egy fóliával kibélelt alagút-
vagy őzgerinc formába és 2-3 órára hűtőbe tesszük. Amikor
megszilárdult, kiborítjuk egy tálra, és rá öntjük a felolvasztott
étcsokit. Ha ízesített változatot szeretnénk, akkor csak félig öntsük a
formát, a közepére tegyünk a kedvenc ízesítésből és borítsuk be a túrós
krém másik felével.
Túró Rudi muffin
Hozzávalók:
35 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, egy citrom
reszelt héja, 10 dkg étcsokoládé, 3 tojás, 8 dkg vaj, 30 dkg túró, 1
kis pohár tejföl, 1 csomag sütőpor, 10 dkg porcukor.
A tojások
sárgáját keverjük ki világosra a lágy vajjal a vaníliás cukorral és a
porcukorral. Adjuk hozzá a lisztet és a sütőport. A tojásfehérjét
verjük kemény habbá. A túróhoz adjuk hozzá a porcukrot és a tejfölt,
keverjük simára, majd adjuk a tojásos keverékhez és jól vegyítsük el.
Óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje habját. Az apró darabokra vágott
csokit keverjük a masszához és kanalazzuk a muffin sütőbe kb. ¾ részig.
180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt elkészül.
Forrás: HVG.HU
|
|
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!