Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FŐZŐCSKE KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FŐZŐCSKE KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FŐZŐCSKE KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FŐZŐCSKE KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Mindenki, aki külföldre indul, vagy érdeklődik más népek étkezési szokásai iránt, vagy csak egyszerűen szeretne egy szórakoztató olvasmányt az éjjeliszekrényre, szerezze be Quentin Crewe Nemzetközi étlapkalauz című gasztronómiai utazását.
Quentin Crewe angol író, újságíró és utazó, de főképp
szellemes és kíváncsi ember, aki haláláig megőrizte jó kedélyét és
optimizmusát. 16 évesen kissé csalódottan vette tudomásul, hogy semmi
változás nem történt az életében, pedig egy Harley street-i specialista
izomsorvadást diagnosztizálva ennyi időt jósolt neki – és elhatározta,
hogy író lesz. Kezdő újságíróként a véletlen – és egy üresen maradt
hasáb a lapban, amit az étteremben elköltött ebédjével „töltött meg” –
hozta úgy, hogy gasztronómiai szakíró lett.
Cikkeivel elindított egy új tendenciát, mely az éttermi kritikánál inkább a vendéglátás stílusára, mint az ételek leírására helyezi a hangsúlyt.
A Nemzetközi étlapkalauzban
48 fontosabb gasztronómiai régió közel 10 000 ételének és legfinomabb
italainak rövid leírását gyűjtötte össze. Csillaggal jelölte a saját kedvenceit és
azokat, amiket jellegzetességük miatt nem szabad kihagyni, ha van
alkalmunk megkóstolni. Az ételek után listázta az alapvető hasznos
konyhai szavakat, köztük a „jó étvágyat!” és az „egészségére!”-t is az
adott nyelveken, és a latintól eltérő írásmódúaknál még ábécét is
közölt.
A magyar konyha Quentin Crewe szemével
Quentin Crewe szépen vállon vereget minket, amikor kijelenti, hogy leleményességünk és eredetiségünk folytán sikerült megőriznünk a magyar konyha egyéniségét az idegen hatásokkal szemben, bár az első étel a bolgár saláta, de szerepel rácponty és sólet is a palettán.
Quentin, aki nagyra értékeli a leveseinket, egy húslevest sem említ írásában. Cserébe viszont megismerteti az olvasót az erdélyi levessel (marhahúsleves tojássárgával gazdagítva, tejföllel, metélőhagymával, kaporral ízesítve). Csillagot kapott nála a kapor-, a meggy- és a zöldbableves.
A szerző az egekbe emeli a tökfőzeléket, a
csikóstokányt, a fatányérost, a dobostortát és a rakott metéltet.
Végre kicsit egy külföldi szemével olvasva az étlapot rájöhetünk, hogy mi is eszünk olyan furcsaságokat, mint borsos-cukros-fokhagymás étel (uborkasaláta), valamint zsíros-cukros káposzta (káposztáskocka).
Quentin válogatása a magyar
ételek között biztos mércét jelent, ha külföldieket látunk vendégül.
Ráadásul a magyar ételek leírása korrekt, úgyhogy nagy bizalommal
fordulok a többi nemzet jellemző ételei felé.
Forrás: KultúrPark
|
|
Kőszeghy Anna 2 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
GYEREKKLUB
Akciós ”Rekord Hét” a Tupperware -ral
HÚS ÁLLATOK LEÖLÉSE NÉLKÜL
DESSZERT SZALON, VÁC