Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FŐZŐCSKE KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FŐZŐCSKE KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FŐZŐCSKE KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FŐZŐCSKE KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Szeptember elején ugyan sokan megfogadják, hogy csak finom, egészséges és változatos tízóraival indítják útra csemetéiket. Pár nap, aztán marad a szokásos szalámis zsemle, felvágottas kenyér. Aztán rájövünk, hogy praktikusabb zsebpénzzel ellátni a gyerkőcőt, s különben is, mire való az iskolai büfé meg a sarki közért. Pedig magunk is tudjuk, hogy a forintok így minden bizonnyal csokira, chipsre, mozijegyre váltódnak. Mi meg legfeljebb időnként szörnyülködünk sarjaink borzalmas ízlésén.
A
kenyérre, kiflire kis fantáziával sokféle vajkrémet, pástétomot
keverhetünk, amit zöldfűszerekkel, zöldségekkel gazdagíthatunk, az édes
változatot akár gyümölccsel is. Sok bevásárlóközpontban kapható már
pita és tortilla lap.Az újdonság varázsával hat, ha a tízórais dobozban
a szokásos szendvics helyett mindenféle finomsággal kerekre tömött pita
lapul, vagy töltött tortilla tekercs kelleti magát. Mindkettőt
készíthetjük krémekkel, pástétomokkal, az évszaknak megfelelő
zöldséggel, és nyugodtan jöhet bele a szalámi,sonka, felvágott, a
maradék sült hús. Viszont, hogy jobban „csússzon”, ízlés szerint pár
csepp citrom, olíva olaj,kevés majonéz, paradicsompüré, mustár,
tejszínes torma is kerülhet rá.
A szendvics, pita és tortilla
töltelékéhez is bátran használjunk magvakat – pirított, darált diót,
szezámmagot, lenmagot – nemcsak mutatósabb és ízletesebb, de nagyon
egészséges is. Fedezzük fel újra a leveles tésztát – az elkészítés
módjának csak a fantáziánk szabhat határt és szinte minden boltban
készen kapható, érdemes otthon tartani a mélyhűtőben. Tölteléknek való
szinte mindig akad, így különösebb előkészületek nélkül bármikor
felhasználhatjuk. A leveles tésztából négyzeteket vágunk és ízlés
szerint édes, sós vagy húsos tölteléket kanalazunk az egyik felére, és
kis háromszög alakú batyukat készítünk. Az így elkészített batyuk egyik
felét kisüthetjük sütőlapon – 15-20 perc alatt kész, a másik felét akár
félkészen, megtöltve be is tehetjük a mélyhűtőbe, hogy bármikor elő
tudjuk kapni. Elkészíthetjük este is, de akár reggel is betehetjük a
sütőbe, míg készülődünk megsül és így frissen, melegen kerül a tízórais
dobozba Arról nem is beszélve, hogy a sülő töltött tészta illatára is
jobb kedvvel ébred a család, mint az ébresztő óra hangjára.
A
muffin is – édes, sós, akár a sok gyerek által kedvelt pizzás ízzel –
változatosságot vihet a tízóraik egyhangúságába. Előnye még az is, hogy
legtöbb fajtája félóra alatt elkészíthető. A kisebb lurkóknak a családi
használatra kitalált fantázianevekkel is nagyobb kedvet csinálhatunk a
tízóraihoz. Kedvenc mesehősükhöz kapcsolva majdnem biztos a siker: ha
például a spenóttal töltött leveles tésztát Shrek párnájának nevezzük
biztos jobban fog ízleni. Néha egy kis kegyes csalás is elég, mondjuk,
ha a zsemlébe tett rántott halrudacskát átkereszteljük halburgernek.
De
pár ügyes mozdulattal a zsemléből malackát varázsolhatunk, vagy a
szelet kenyérre rajzolhatunk szemet, mosolygós szájat majonézzel,
mustárral. A hatás biztosan nem marad el. Már, ha ezt még otthon
megeszi a gyerek, különben elég érdekes szín kavalkádot idézhetünk elő
a szendvicsében, mire napközben előveszi. Ugyan ki tudja, lehet, hogy
éppen ettől leszünk menők a szemében.
Apropó, érdemes tízórais
zacskó helyett a ma már szinte mindenhol kapható, nagyon praktikus, jól
zárható dobozokba tenni a mindennapi betevőt. Esztétikusabb és nem is
csúszhat ki, mint a tasakból. Próbáljuk ki az alábbi egyszerű ötletek
kivitelezését. S reménykedjünk, hogy legnagyobb elismerésként majd
esténként az iskola táska alján az utolsó morzsáig kiürített tízórais
doboz lapul.
Tippek
– A sonkás szendvicset nemcsak feldobja, de ízben is harmonizál hozzá egy-egy vékony szelet ananász.
– Szinte mindegyik klasszikus szendvicset rendhagyóbbá,tartalmasabbá és ízletesebbé teszi egy-egy szelet avokádó.
–
A sajthoz nagyszerűen illeszkedik a dió, a körte és az alma. Egyébként
se feledkezzünk meg róla, hogy egy-egy friss gyümölcsöt becsempésszünk
a tízórais dobozba.
– A legtöbb szendvicset elkészíthetjük vagy
előkészíthetjük már előző este, és hűtőben tárolhatjuk. Némelyiknek még
jót is tesz a várakozás. Ha például a pitába, tortillába, kis buciba
mozzarella sajt, paradicsom és bazsalikom kerül, akkor a rakományt
keverjük be előre, reggelre összeérnek az ízek.
- A leveles tészta
töltelékei sokfélék lehetnek, pld. félbevágott virsli egy-egy vékony
szelet sajttal; túrókrém, többféle reszelt sajt elkeverve zöldborsóval,
kukoricával, petrezselyemmel. A sajtos-spenótos töltelékkel is nagyon
finom, de ha mélyhűtött spenóttal készítjük, csavarjuk ki a spenót
levét, nehogy elázzon a tészta.
- A tojáskrém pár karika kolbásszal, felkockázott füstölt tarjával is sokak kedvence lehet.
-
Készíthetünk tölteni- vagy kenegetnivaló krémet sült csirkemájból,
gombával hagymával, dióval és reszelt körtével, fűszerekkel. Ezek
különféle keverékeivel igazi, ínyenc ízharmóniát érhetünk el.
- Időnként egy-egy doboz joghurtot, kefírt is betehetünk a dobozba,mellé répa,karalábé hasábokat.
RECEPTEK
Zöldfűszeres vajkrém
Friss
rukkolát vagy petrezselymet, kaprot, bazsalikomot apróra metélünk,
belekeverjük a puha vajba, pici sót és ízlés szerint borsot adunk hozzá.
Almás sajtos vajkrém
20
dkg sajt ízlés szerint , 5 dkg vaj, 2 darab alma, 1 csokor
petrezselyem, 1 citrom reszelt héja, fél citrom leve, 1 evőkanál
olívaolaj, 2 evőkanál tejföl, 1 teáskanál mustár. A sajtot és az almát
reszeljük finomra. Ha az alma levet engedne, öntsük le. Adjuk hozzá a
mustárt, a tejfölt, az olívaolajt, az apróra vágott petrezselymet és
alaposan keverjük ki a vajjal. A barna kenyér jól kihozza a sajt és az
alma ízét.
Diós vajkrém
20
dkg lágy vaj, 10 dkg darált dió, 1 evőkanál méz , 2 teáskanál körtelé,
só, bors . A lágy vajat összekeverjük a többi hozzávalóval. A diós ízt
a barna kenyér emeli ki igazán.
Vajkrém gazdagon
125
g vaj, 2 kemény tojás, 20 dkg reszelt sajt, petrezselyem, snidling, só,
bors, szerecsendió. A kemény tojást és a zöldfűszereket vágjuk apróra
és keverjük a puha vajhoz a fűszerekkel együtt. Akkor igazán finom, ha
2-3 féle sajtból készül.
Csirkepástétom répával
25
dkg főtt vagy sült csirkemell filé, 3 szál főtt sárgarépa, 2 evőkanál
citromlé, 2 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma. A csirkemell filét
vágjuk apró kockákra és a többi hozzávalóval együtt turmixoljuk
krémesre.
Diós májpástétom
25 dkg
csirkemáj, 1 csésze darált dió vagy mogyoró, 1 kis fej lilahagyma
apróra vágva, 10 dkg vaj, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 2 teáskanál
mustár, só, bors. A puha, sült csirkemájat villával törjük szinte
krémesre, adjuk hozzá a többi hozzávalót és jól keverjük el.
Zöldséges sajtkrém
2
evőkanál finomra reszelt cheddar sajt, 2 evőkanál finomra reszelt
zeller, 2 evőkanál finomra reszelt sárgarépa, 2 evőkanál tejföl, só,
bors. A hozzávalókat keverjük el alaposan, ízlés szerint adjunk hozzá
sót és borsot.
Répás pástétom
10 dkg
trappista sajt, 4 szál sárgarépa, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis pohár
tejföl, só, bors, szerecsendió. A sárgarépát és a sajtot finomra
reszeljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a tejfölt. Egy csipet
sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
Mandulás burgonyakrém
25
dkg héjában sült burgonya, 7 dkg apróra vágott, pirított mandula, 2-3
dkg vaj, fél kígyóuborka durvára reszelve, fél csokor kapor, 2-3
evőkanál tejszín, só, bors, szerecsendió. A sült burgonya belsejét
kikaparjuk és villával összetörjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és
jól elkeverjük.
Pizzás muffin
Tészta:
25 dkg liszt, 1 dl langyos tej, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 5 dkg
vaj, 1 tojás, 1 evőkanál olaj, 1 – 2 teáskanál pizza-fűszerkeverék.
Töltelék:
5 – 5 dkg kockára vágott szalámi, reszelt sajt, konzerv szeletelt
gomba. A tésztához valókat jól összegyúrjuk és meleg helyen 35-45
percig pihentetjük. Hozzágyúrjuk a sajtot, szalámit és a gombát, majd
akkora gombócokat formálunk, hogy háromnegyedig töltse meg a muffin
sütő formát. A tetejét meghintjük sajttal. 20 – 25 perc alatt megsül.
Forrás: HVG.HU és HOTDOG.HU
|
|
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!