Recept: Tökéletes tízóraik - tippek, receptek

Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5810 fő
  • Képek - 2162 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 294 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 28 db

Üdvözlettel,

FŐZŐCSKE KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5810 fő
  • Képek - 2162 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 294 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 28 db

Üdvözlettel,

FŐZŐCSKE KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5810 fő
  • Képek - 2162 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 294 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 28 db

Üdvözlettel,

FŐZŐCSKE KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5810 fő
  • Képek - 2162 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 294 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 28 db

Üdvözlettel,

FŐZŐCSKE KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

Szeptember elején ugyan sokan megfogadják, hogy csak finom, egészséges és változatos tízóraival indítják útra csemetéiket. Pár nap, aztán marad a szokásos szalámis zsemle, felvágottas kenyér. Aztán rájövünk, hogy praktikusabb zsebpénzzel ellátni a gyerkőcőt, s különben is, mire való az iskolai büfé meg a sarki közért. Pedig magunk is tudjuk, hogy a forintok így minden bizonnyal csokira, chipsre, mozijegyre váltódnak. Mi meg legfeljebb időnként szörnyülködünk sarjaink borzalmas ízlésén.

Pedig egy kis időbeosztással és odafigyeléssel megtalálhatjuk a csemetéknek is ízlő, gyorsan elkészíthető, finom, változatos, tápláló, könnyű, gyors recepteket.

Ügyeljünk arra, hogy a tízórai mindig tartalmazzon, lehetőleg magasabb rosttartalmú gabonafélét, például rozsos, magvas, graham péksüteményt, kenyeret. Fontos tudni, hogy nem minden barna színű pékáru készül sok rostot tartalmazó alapanyagból, sajnos gyakran csak - jó esetben malátasziruppal - színezik a kenyeret, kiflit. Az igazi barna könnyen felismerhető: állaga tömör, sűrű, nehéz. A színezett pedig levegős, könnyű. Bár a gyerekek eleinte gyakran idegenkednek ezektől, hamar rákapnak az ízére, pláne, ha pirított magvak is rejtőznek benne, vagy ropogós héján.

A kenyérre, kiflire kis fantáziával sokféle vajkrémet, pástétomot keverhetünk, amit zöldfűszerekkel, zöldségekkel gazdagíthatunk, az édes változatot akár gyümölccsel is. Sok bevásárlóközpontban kapható már pita és tortilla lap.Az újdonság varázsával hat, ha a tízórais dobozban a szokásos szendvics helyett mindenféle finomsággal kerekre tömött pita lapul, vagy töltött tortilla tekercs kelleti magát. Mindkettőt készíthetjük krémekkel, pástétomokkal, az évszaknak megfelelő zöldséggel, és nyugodtan jöhet bele a szalámi,sonka, felvágott, a maradék sült hús. Viszont, hogy jobban „csússzon”, ízlés szerint pár csepp citrom, olíva olaj,kevés majonéz, paradicsompüré, mustár, tejszínes torma is kerülhet rá.

A szendvics, pita és tortilla töltelékéhez is bátran használjunk magvakat – pirított, darált diót, szezámmagot, lenmagot – nemcsak mutatósabb és ízletesebb, de nagyon egészséges is. Fedezzük fel újra a leveles tésztát – az elkészítés módjának csak a fantáziánk szabhat határt és szinte minden boltban készen kapható, érdemes otthon tartani a mélyhűtőben. Tölteléknek való szinte mindig akad, így különösebb előkészületek nélkül bármikor felhasználhatjuk. A leveles tésztából négyzeteket vágunk és ízlés szerint édes, sós vagy húsos tölteléket kanalazunk az egyik felére, és kis háromszög alakú batyukat készítünk. Az így elkészített batyuk egyik felét kisüthetjük sütőlapon – 15-20 perc alatt kész, a másik felét akár félkészen, megtöltve be is tehetjük a mélyhűtőbe, hogy bármikor elő tudjuk kapni. Elkészíthetjük este is, de akár reggel is betehetjük a sütőbe, míg készülődünk megsül és így frissen, melegen kerül a tízórais dobozba Arról nem is beszélve, hogy a sülő töltött tészta illatára is jobb kedvvel ébred a család, mint az ébresztő óra hangjára.

A muffin is – édes, sós, akár a sok gyerek által kedvelt pizzás ízzel – változatosságot vihet a tízóraik egyhangúságába. Előnye még az is, hogy legtöbb fajtája félóra alatt elkészíthető. A kisebb lurkóknak a családi használatra kitalált fantázianevekkel is nagyobb kedvet csinálhatunk a tízóraihoz. Kedvenc mesehősükhöz kapcsolva majdnem biztos a siker: ha például a spenóttal töltött leveles tésztát Shrek párnájának nevezzük biztos jobban fog ízleni. Néha egy kis kegyes csalás is elég, mondjuk, ha a zsemlébe tett rántott halrudacskát átkereszteljük halburgernek.

De pár ügyes mozdulattal a zsemléből malackát varázsolhatunk, vagy a szelet kenyérre rajzolhatunk szemet, mosolygós szájat majonézzel, mustárral. A hatás biztosan nem marad el. Már, ha ezt még otthon megeszi a gyerek, különben elég érdekes szín kavalkádot idézhetünk elő a szendvicsében, mire napközben előveszi. Ugyan ki tudja, lehet, hogy éppen ettől leszünk menők a szemében.

Apropó, érdemes tízórais zacskó helyett a ma már szinte mindenhol kapható, nagyon praktikus, jól zárható dobozokba tenni a mindennapi betevőt. Esztétikusabb és nem is csúszhat ki, mint a tasakból. Próbáljuk ki az alábbi egyszerű ötletek kivitelezését. S reménykedjünk, hogy legnagyobb elismerésként majd esténként az iskola táska alján az utolsó morzsáig kiürített tízórais doboz lapul.

 

Tippek

 

– A sonkás szendvicset nemcsak feldobja, de ízben is harmonizál hozzá egy-egy vékony szelet ananász.


– Szinte mindegyik klasszikus szendvicset rendhagyóbbá,tartalmasabbá és ízletesebbé teszi egy-egy szelet avokádó.


– A sajthoz nagyszerűen illeszkedik a dió, a körte és az alma. Egyébként se feledkezzünk meg róla, hogy egy-egy friss gyümölcsöt becsempésszünk a tízórais dobozba.


– A legtöbb szendvicset elkészíthetjük vagy előkészíthetjük már előző este, és hűtőben tárolhatjuk. Némelyiknek még jót is tesz a várakozás. Ha például a pitába, tortillába, kis buciba mozzarella sajt, paradicsom és bazsalikom kerül, akkor a rakományt keverjük be előre, reggelre összeérnek az ízek.


- A leveles tészta töltelékei sokfélék lehetnek, pld. félbevágott virsli egy-egy vékony szelet sajttal; túrókrém, többféle reszelt sajt elkeverve zöldborsóval, kukoricával, petrezselyemmel. A sajtos-spenótos töltelékkel is nagyon finom, de ha mélyhűtött spenóttal készítjük, csavarjuk ki a spenót levét, nehogy elázzon a tészta.


- A tojáskrém pár karika kolbásszal, felkockázott füstölt tarjával is sokak kedvence lehet.


- Készíthetünk tölteni- vagy kenegetnivaló krémet sült csirkemájból, gombával hagymával, dióval és reszelt körtével, fűszerekkel. Ezek különféle keverékeivel igazi, ínyenc ízharmóniát érhetünk el.


- Időnként egy-egy doboz joghurtot, kefírt is betehetünk a dobozba,mellé répa,karalábé hasábokat.

 



RECEPTEK

 

Zöldfűszeres vajkrém

Friss rukkolát vagy petrezselymet, kaprot, bazsalikomot apróra metélünk, belekeverjük a puha vajba, pici sót és ízlés szerint borsot adunk hozzá.

Almás sajtos vajkrém

20 dkg sajt ízlés szerint , 5 dkg vaj, 2 darab alma, 1 csokor petrezselyem, 1 citrom reszelt héja, fél citrom leve, 1 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál tejföl, 1 teáskanál mustár. A sajtot és az almát reszeljük finomra. Ha az alma levet engedne, öntsük le. Adjuk hozzá a mustárt, a tejfölt, az olívaolajt, az apróra vágott petrezselymet és alaposan keverjük ki a vajjal. A barna kenyér jól kihozza a sajt és az alma ízét.

Diós vajkrém

20 dkg lágy vaj, 10 dkg darált dió, 1 evőkanál méz , 2 teáskanál körtelé, só, bors . A lágy vajat összekeverjük a többi hozzávalóval. A diós ízt a barna kenyér emeli ki igazán.

Vajkrém gazdagon

125 g vaj, 2 kemény tojás, 20 dkg reszelt sajt, petrezselyem, snidling, só, bors, szerecsendió. A kemény tojást és a zöldfűszereket vágjuk apróra és keverjük a puha vajhoz a fűszerekkel együtt. Akkor igazán finom, ha 2-3 féle sajtból készül.

Csirkepástétom répával

25 dkg főtt vagy sült csirkemell filé, 3 szál főtt sárgarépa, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma. A csirkemell filét vágjuk apró kockákra és a többi hozzávalóval együtt turmixoljuk krémesre.

Diós májpástétom

25 dkg csirkemáj, 1 csésze darált dió vagy mogyoró, 1 kis fej lilahagyma apróra vágva, 10 dkg vaj, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 2 teáskanál mustár, só, bors. A puha, sült csirkemájat villával törjük szinte krémesre, adjuk hozzá a többi hozzávalót és jól keverjük el.

Zöldséges sajtkrém

2 evőkanál finomra reszelt cheddar sajt, 2 evőkanál finomra reszelt zeller, 2 evőkanál finomra reszelt sárgarépa, 2 evőkanál tejföl, só, bors. A hozzávalókat keverjük el alaposan, ízlés szerint adjunk hozzá sót és borsot.

Répás pástétom

10 dkg trappista sajt, 4 szál sárgarépa, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis pohár tejföl, só, bors, szerecsendió. A sárgarépát és a sajtot finomra reszeljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a tejfölt. Egy csipet sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.

Mandulás burgonyakrém

25 dkg héjában sült burgonya, 7 dkg apróra vágott, pirított mandula, 2-3 dkg vaj, fél kígyóuborka durvára reszelve, fél csokor kapor, 2-3 evőkanál tejszín, só, bors, szerecsendió. A sült burgonya belsejét kikaparjuk és villával összetörjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól elkeverjük.

Pizzás muffin

Tészta: 25 dkg liszt, 1 dl langyos tej, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 evőkanál olaj, 1 – 2 teáskanál pizza-fűszerkeverék.

Töltelék: 5 – 5 dkg kockára vágott szalámi, reszelt sajt, konzerv szeletelt gomba. A tésztához valókat jól összegyúrjuk és meleg helyen 35-45 percig pihentetjük. Hozzágyúrjuk a sajtot, szalámit és a gombát, majd akkora gombócokat formálunk, hogy háromnegyedig töltse meg a muffin sütő formát. A tetejét meghintjük sajttal. 20 – 25 perc alatt megsül.

 

Forrás: HVG.HU és HOTDOG.HU

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Pongrácz Lászlóné üzente 14 éve

Igen, a gyerkőcök jobban esznek ha kicsit más a megszokottnál. Az unokáimnak már régóta igyekszem ilyen szendvicseket kreálni, és nagy öröm mikor jönnek és kérik " tudod mama milyen szendvicset kérek..."A krémeknek nagyon örülök, gazdagithatom a repertoárt. Köszönöm.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna 2 napja új képet töltött fel:

Spargasipok_rantva_2190947_1983_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu