A valóságshow-k új generációja szívesen
választ olyan témát, ahol egy-egy állás, pozíció betöltésére keresik a
legrátermettebb személyt. Ehhez nemcsak szakmai tudásról kell számot
adni, hanem igazi nyomáspróbát kell kiállnia a jelentkezőnek. És vajon
mire képes a jelölt álmai eléréséért?
Gordon Ramsay nevére már itthon is sokan felkapják a fejüket, hiszen évek óta játsszák műsorait a különböző tévécsatornák. A Pokol konyhája (Hell’s Kitchen)
című sorozat egy jól felépített szimulációs játék. Két tökéletesen
felszerelt konyha és egy hatalmas étterem várja a séfjelölteket, hogy
bizonyítsanak Gordon Ramsay, a konyhafőnök előtt, aki úgy ordítja le a
szereplők haját, hogy eszembe sem jutna velük helyet cserélni.
A kiválasztottakból két csapatot alkotnak, majd napról napra újabb
kihívások elé állítják őket. Így döntik el, ki állta meg legjobban a
helyét adott napon, amiért az illető jutalmat kap, és kiválaszthat két
embert, akik közül egyet végül Ramsay hazaküld. Ahogy fogy a létszám,
úgy nő a feszültség, hiszen csapatként kell együtt dolgozniuk egy olyan
versenyben, ahol csak egy személy győzhet. A tét pedig nagy: minden séf
álma, egy saját étterem.
A napi kihívás után, szúrópróbaként egy-egy estére kinyit a
Pokol konyhája
nevű étterem is. A vendégek vagy kapnak enni, vagy nem. Az asztalra
kerülő étel vagy ehető, vagy nem. A konyhát esetleg bezárják a
csapnivaló teljesítmény miatt, vagy mehet végig a műszak. A vendég
pedig jobban teszi, ha nem megy a konyha környékére sem méltatlankodni,
mert megkaphatja a magáét. Ramsay-től a legenyhébb sértés, ha lehülyézi
a kedves vendéget.
Nem elég, hogy a jelölt elszúr valamit és ezért le is tolják (nem úri
modorban), az étel a ruháján landol. A vendégek lebarmolása is a
séfjelöltek füle hallatára történik, a nyomás ezáltal is egyre nő. Az
egész egy gondosan megkomponált színjáték. Ramsay stratégiája elég
egyszerű: minél nagyobb terhelés alá venni a séfjelölteket, hogy
kiderüljön, a stressz kiből mit hoz ki. Ha ehhez üvölteni kell, akkor
Ramsay megteszi. A rendelést is szemrebbenés nélkül dobatja a kukába.
Ez a módszer első, sőt második pillantásra is hagy némi kívánnivalót
maga után. Nem adnánk a Pokol konyhájának az év munkahelye címet, ha
munkánk értékelését kötőszavakként használt trágár megjegyzésekkel
tarkítják. (Az emelt hangerő pedig ráadás.)
Csak később, a reakciók és értékelések után lesz világos, hogy másképp
nem derülne ki, mennyire elszánt valaki. Továbbá a jelölt képes-e a
csapatszellemet meg az egyéni érdekeket a megfelelő arányban
hasznosítani a kitűzött cél eléréséért. Ramsay a legjobb
mesterszakácsot szeretné faragni az arra alkalmas jelöltből, ehhez
pedig sokat kell tenni.
A nyertes díja egy saját étterem, ahová azzal a tudattal foglalhat
asztalt a vendég, hogy az egyik legjobb séf vezeti a konyhát. A műsor
megbízható referencia és nagyszerű reklámkampány egy még nem is létező
étterem számára. A több országban vetített sorozat nézettségét és a
kapcsolódó bevételeket nem is említve. Az üzlet eleve sikerre van
ítélve.
Gordon Ramsay szerint a színvonal egyenlő a tökéletességgel és a
minőséggel. Ami ettől akár egy hajszálnyival is eltér, az szemét. A
skót származású mesterszakács igen magasra tette a mércét, saját magát
állítva etalonnak.
Hogy ezt megtehesse, keményen tanult és dolgozott, tökélyre fejlesztve
főzőtudományát. 1993-ban az újonnan nyitott Aubergine nevű étterem séfje lett, és három év múlva már kettő Michelin-csillaggal növelte hírüket.
1998-ban Ramsay első saját éttermét nyithatta meg Chelsea-ben, és ettől
az évtől kezdve hol egy újabb Michelin-csillag, hol pedig egy újabb
étterem igazolta Gordon Ramsay tökéletességbe vetett hitét.
Ramsay tévés karrierje 2004-ben indult, több, nálunk is vetített
sorozata lebbentette fel a fátylat a konyhák és a főzés titkairól.
Ezáltal a napjainkra kissé túlmisztifikált vendéglátós világba
pillanthattunk be. Pedig a szabály itt is nagyon egyszerű: a vendég
szava szent, a minőség és a tökéletesség az első.
A mesterszakács durvaságig nyers modora már-már védjegye lett. Saját
elmondása szerint nagyon könnyen dühbe tud gurulni, ha az emberi
lustaság és trehányság miatt elmarad a tökéletes végeredmény.
Ezt meg is lehet érteni, nem?
Forrás: netriport
Kapcsolódó hírek:
Gordon Ramsay éttermei közül négy bekerült Nagy-Britannia legrosszabb éttermei közé
GORDON RAMSAY A MAGÁNÉLETBEN IS ZSARNOK?
GORDON ALMATORTÁJA
INDUL A MAGYAR FŐZŐS REALITY-SHOW!