Recept: A FŐZÉS NEM MÁS, MINT KÉMIA?

Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5810 fő
  • Képek - 2161 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 294 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 28 db

Üdvözlettel,

FŐZŐCSKE KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5810 fő
  • Képek - 2161 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 294 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 28 db

Üdvözlettel,

FŐZŐCSKE KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5810 fő
  • Képek - 2161 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 294 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 28 db

Üdvözlettel,

FŐZŐCSKE KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5810 fő
  • Képek - 2161 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 294 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 28 db

Üdvözlettel,

FŐZŐCSKE KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Shirley Corriher biokémikus volt, mielőtt elkezdett foglalkozni a főzés művészetével. Szerinte aki egy kicsit járatosabb a kémiában, a főzéssel is tökéletesen elboldogul.

A biokémikus azt állítja, a főzés egyszerűen kémiai folyamatok összessége, tehát nem árt pár alapot ismerni. Például a mélyzöld spárgát, ha sokáig hagyjuk forró vízben, a szürke árnyalatát veszi fel, mivel a szerkezete kitágul és így összeesik.

Shirley Corriher nemzetközileg elismert biokémikus és szakács. Azt mondja, a tudomány ismerete segít eldönteni, hogy mi miatt lesz valami rossz és jó.

"A főzés kémia" - mondja Corriher. "Kémiai reakciók elegye."

Ez a kémiai reakció történik például abban az esetben is, ha vöröskáposztát teszünk forró serpenyőbe. A forróság leégeti a vörös anthocyanine pigmentet, a savasság átfordul lúgosságba, így a szín is megváltozik. Egy kevés ecetet hozzáadva ismét savas lesz, a káposzta megint vörös lesz. Nátrium-bikarbonát hatásásra újból a kék színt nyeri el.

Zöldségek esetében, például a spárgánál más reakciók mennek végbe. Ez a zöldség levegővel telített szivacsos anyaga miatt van.

"Ha forró vízbe rakjuk a spárgát, a levegőbuborékok szétrobbannak, ennek hatásásra egy mélyzöld árnyalatot vesz fel a zöldség" - részletezi Corriher.

A túl hosszú főzési idő nem jó. Ennek következtében a növény szerkezetének fala összeszűkül és savat bocsát ki.

"Amikor a cellák felszakadnak, és sav kerül a vízbe, a zöldség katonai szürkére színeződik."

"Van, hogy elrontod az ételt, de tudod miért" - mondja Corriher. Ha működik a módszer, a jövőben remek ételeket lehet készíteni.

Forrás: HirExtra/Sciencedaily

Címkék: biokémia főzés kémia modern konyha tudomány

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu