Recept: blog

Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5810 fő
  • Képek - 2162 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 294 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 28 db

Üdvözlettel,

FŐZŐCSKE KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5810 fő
  • Képek - 2162 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 294 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 28 db

Üdvözlettel,

FŐZŐCSKE KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5810 fő
  • Képek - 2162 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 294 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 28 db

Üdvözlettel,

FŐZŐCSKE KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5810 fő
  • Képek - 2162 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 294 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 28 db

Üdvözlettel,

FŐZŐCSKE KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

FŐZŐCSKE KLUB hírei

Szalámis Langalló.

Hozzávalók:

50 dkg finom liszt,3dkg élesztő,2 kanál joghúrt,2 kanál libazsír,2 db burgonya,2 teáskanál só,2 dl víz,1 kávéskanál cukor,3 dl 20%-os tejföl,5 derezd fokhagyma,30 dkg szalámi,2-3 szál újhagyma,1 db lila hagyma,2 db hegyes erős paprika,2 db kápai paprika,25 dkg sajt.

Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük,meghámozzuk és még melegen áttörjük szitán vagy tésztaszűrőn.Az élesztőt a csipet cukorral,langyos vízben felfuttatjuk.Ha a burgonya  langyosra hűlt,a többi hozzávalóval belegyúrjuk a tésztát.Meleg helyen,letakarva,egy órát kelesztjük.A hagymákat apróra,a szalámit és a paprikákat vékony szeletekre vágjuk.A fokhagymát átnyomjuk,vagy apróra vágjuk,és a tejfőlbe keverjük.A sajtot lereszeljük.

Tovább 

 Francia lecsó-Ratatouille.

A lecsó egyik olyan ételünk,melynek elkészítését mindenki máshogy ismeri,abbanviszont mindenki egyetért,hogy nincs tökéletes lecsó paradicsom,paprika,és hagyma nélkül.Kóstolta már a franciásat?

Hozzávalók:-1 padlizsán,
                    -1 cukkini,
                    -3 tv-paprika,
                    -3 paradicsom,
                    -1 közepes vöröshagyma,
                    -1-2 gerezd fokhagyma,
                    -1 csokor petrezselyem,
                    -pár levél friss bazsalikom,
                    -1 kávéskanálnyi kakukk fű,
                     -só,frissen őrölt bors,olaj.

Tovább 

 

 Spenótos-sonkás nokedli.




Hozzávalók Főzzük meg a nokedlit, majd adjuk hozzá a felengedett spenótpürét és fűszerezzük ízlés szerint sóval, kevés fehér borssal. A fokhagymát fokhagymanyomó segítségével törjük össze, keverjük bele a tejfölbe és öntsük a spenótos nokedli tetejére, majd koronázzuk meg a reszelt sajttal és a kockára vágott pulykamellsonkával.

Tovább 

Napi egy alma a doktort távol tartja.


Az alma egyike a legfontosabb gyümölcseinknek.Nemcsak azért,mert vitamint és nyomelemet tartalmaz,és hosszú eltarthatósága miatt még januárban is élvezhetjük az őszi termést,hanem mert hazánk honos finomsága.
Az alma jótékony hatása már régóta ismert.Fogyasztása segíti az emésztést,ami leginkább a rosttartalmának köszönhető.Ennek egyharmadát a pektin adja,amely javítja az anyagcserét,savtartalma pedig a bélmozgást serkentve kedvez az emésztési folyamatoknak .A székrekedés és hasmenés egyaránt orvosolható vele.Megköti a bélben a rákkeltő ( carcinogén )anyagokat,így csökkenti a vastagbéldaganatok kialakulásának kockázatát.

Tovább 

Csicseriborsó-sokoldalú hüvelyes.


A csicseriborsó az egyik legmellőzöttebb  hüvelyes,pedig finom,tápláló,egészséges és számtalan fogást készíthetünk belőle.Nem csak vegetáriánusoknak való,de ők különösen szeretik,mert fehérjében különösen gazdag zöldségféle.Belőle készül a humusz,a falafel,de nagyon finom salátákban,currykban,levesekben is.Lisztjéből lepények készülnek szerte a világon.Három világrészen mintegy 10 millió hektáron termesztik.Afrikában,Latin-Amerikában és Indiában az egyik fő fehérjetartalmú táplálékforrás.

Tovább 

  Körte,a nagylelkű ősz ajándéka.



Homérosz az istenek ajándékának nevezte a körtét.A mitológiai történet szerint Zeusz egyik fiát,Tantaloszt büntetésből az alvilágba száműzték gonosz tettei miatt,és egy körtefa alatt kellett meggyónnia a gaztetteit.
Az első nemesített fajtákat a görögök termesztették körülbelül 3 ezer évvel ezelőtt.A kínai hagyományokban a körtefa a szomorúságot és az elválást,a keresztény kultúrkörben viszont csoportos,hófehér  virágaival Szűz Máriát jelképezi.Európában a gyümölcstermesztés a szerzetesek feladata volt.A középkorban a körtét mindig megfőzték,mert a nyers körtét rossznak,sőt mérgezőnek tartották.Ám  XIV.

Tovább 

  Friss madársaláta a karácsonyi asztalra.


Hála a kitartó vénasszonyok nyarának,a  kiskertben,viszonylag kevés beruházással,megtermelhető a friss ínyencségnek számító saláta.Amennyiben szeptember végén vagy október elején végezzük el a magvetést,advent idején,illetve a karácsonyi és az újévi asztalon már frissen tálalhatjuk a saját madársalátánkat.
Nálunk vadon is előforduló növényről van szó,amelyet mezei vagy madársalátaként ( galambbegysalátaként ) ismerünk.Tudományos neve Valernianella locusta,valaha szántóföldi gyomnövény volt.Kevés energiát igényel,kártevői és betegségei alig vannak,és jól elfér a már kiürült veteményeságyásokban.Ennek az apró,lapátszerű,vaskos levelű salátafajtának rövid  gyökere van,legfeljebb 10-15 cm magasra nő,magja apró,mint a fejes salátáé,biztosan csak sötétben csírázik.Októberben és novemberben általában megkapja a lombfejlődés számára szükséges 15-16 fokos meleget nappal és a 8 foknál nem hidegebb sötét időszakot a hosszú éjszakákon.Nemesített,termesztésre szánt változatai 4-5 évig csíraképesek.Szinte mindenütt megterem,a kisebb fagyokat átvészeli,de ajánlatos szélárnyékos helyen elvetni.Tápanyag-és vízigénye nem nagy,jól tűri a szárazságot.Őszi vetésre a hajtató fajtákat ajánlják,míg nyárra inkább a szabadföldi fajtákat.Léteznek sötétzöld,sárgászöld és lilás-zöld típusok is.Amennyiben folyamatosan akarjuk szedni a madársalátát,a helyrevetést elkezdhetjük már januárban vagy februárban,illetve március elején ( fólia alá,amelyben majd friss istállótrágya biztosítja a fűtést ).Sekélyen 1-2 cm mélyen,7-10 cm sortávolságra vessünk folyóméterenként 50 magot.Később augusztus végén szeptember elején azután szeptembertől október derekáig vethetjük.

Tovább 

  Csemegekukoricát minden fogásban.



Az inkák termesztették először,Észak-Amerikába is rajtuk keresztül jutott el a kukorica.Három fajtáját fogyasztjuk:a pattogatni való kukoricát,a csemegekukoricát,és a bébikukoricát.A kukoricaszemek keményítőt tartalmaznak,amelyet nemcsak a gasztronómiában,de a gyógyszeriparban is felhasználnak.
A zöldborsóhoz hasonlóan a kukoricából is gyorsan elillan a cukor,de ha még frissen lefagyasztják,hónapok múlva is élvezhető a nyárutót idéző édes íze.Készülhet belőle leves vagy krémleves.Kitűnő vendégváró fogás a kukoricasaláta,amelyet más finomságokkal is kombinálhatunk:almával és sajttal.A friss vagy egy kicsit előfőzött kukorica ízletes grillen megsütve,akár fűszerekkel megbolondítva,sőt baconbe is tekerhető sütés előtt.A csöves kukoricáról télen sem kell lemondani,a nagy áruházak mélyhűtő-pultjaiban megtalálható februárban is.A bébikukorica igazi ínyencség.Sós lében eltéve konzervként vagy fagyasztott zöldségkeverékekben találkozhatunk vele.

Tovább 

      Gyömbér-gyógynövény és fűszer.






Az ókori indiaiak a gyömbért főzéshez és emésztési problémák orvoslására használták.Vallásos ünnepek előtt,hogy hagymaszagú leheletükkel ne sértsék meg isteneiket,gyömbérrel helyettesítették a fokhagymát és a hagymát.Az ókori görögök,az emésztést elősegítő tulajdonságát kihasználva lakomák után kenyérrel fogyasztották.Később a gyömbért beledolgozták a kenyérbe.Afrikában a férfiak körében mint afrodizákum terjedt el,de egy régi indiai recept szerint is hatékony,ha lereszelve mézzel és reszelt főtt tojással elkeverjük:kiváló gyógyszer impotencia ellen.

Tovább 

SÜTŐTÖKÖS PITE

IMG_1889Egy pitéhez:2 lágyan felvert tojás
2 csésze sütőtök püré (megsütött, kihűtött, héj nélkül összetört sütőtök hús)
3/4 csésze cukor
fél teáskanál só
fél teáskanál gyömbér
egy teáskanál fahéj
1 és 2/3 csésze habtejszín (állati, 30%-os)pite tészta (Pate Brisee, a krémek, piskóták alatt)A tészta kivételével keverjük össze a hozzávalókat.
Egy pite formát kibélelünk a tésztával, a felesleget levágjuk körben.
Én elősütöttem pitesúlyokkal 15 percet.

Tovább 

 Frissebb bejegyzések

Régebbi bejegyzések 

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:

Spargasipok_rantva_2190947_1983_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu