Recept: Karalábé:egész évben az asztalon.

Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5810 fő
  • Képek - 2161 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 294 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 28 db

Üdvözlettel,

FŐZŐCSKE KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5810 fő
  • Képek - 2161 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 294 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 28 db

Üdvözlettel,

FŐZŐCSKE KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5810 fő
  • Képek - 2161 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 294 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 28 db

Üdvözlettel,

FŐZŐCSKE KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5810 fő
  • Képek - 2161 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 294 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 28 db

Üdvözlettel,

FŐZŐCSKE KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Karalábé:egész évben az asztalon.



Néhány éve még a tavaszi primőr volt a karalábé,ma már szinte egész évben kapható.
Már az ókorban kedvelt alapanyagnak számított,a kor leghíresebb szakácsa,a római ínyenc Marcus Gavius Apicius receptes könyvében karalábérecepteket is felfedezhetünk.
A karalábé európai elterjedése Nagy Károlynak,Európa atyjának köszönhető,ugyanis a 8.században a frank császár döntése nyomán kezdték el az általa vezetett birodalom minden szegmensében termeszteni a karalábét.A 16.században eljutott Észak-Indiába is,később megjelent Afrikában,a Közel-Keleten,valamint Kínában,és más kelet-ázsiai országokban is.
A szárában gumószerűen megvastagodó  karalábé nagyon  egészséges alapanyag.Alacsony a kalóriatartalma,koleszterint egyáltalán nem tartalmaz,viszont rostban gazdag.Nagyon sok benne a C-vitamin,és a kálium.A karalábéban található izotiocianát segít az ösztrogén termelésében,ezzel vetve gátat bizonyos rákfajták kialakulásának.

                                       Főzzük,töltsük!
A karalábé levelei is sokféle tápanyagot tartogatnak,többek között B-vitaminokat,A-és K-vitamint,ásványi anyagokat és nyersen nagyon finom,kínálhatjuk szendvicsek mellé,mártásokkal kísérve,felhasználhatjuk saláta alapanyagnak is.A karalábé könnyen elkészíthető,gyorsan megpárolható,megfőzhető.A levele is felhasználható,nagyon jól lehet bele tölteni,akárcsak a szőlőlevélbe.Arra azonban oda kell figyelni,hogy a karalábé könnyen fás lehet,ami sokat levon az élvezeti értékéből.Épp ezért mindig hibátlan,foltoktól,vágásoktól mentes,friss,harsány színű,telt levelű zöldségeket vegyünk.A zsengébb karalábé nem feltétlen szükséges meghámozni.
A karalábét megfőzhetjük levesnek,de más levesekhez is adhatjuk.Készíthetünk belőle főzeléket,tejszínesen,tejfölösen,megpárolva köretként is adhatjuk,vagy ha szép nagy gumókat kapunk,meg is tölthetjük őket.A karalábét grillezhetjük,ha balzsamecettel meglocsolva kínáljuk,kellemes,édeskés ízt kapunk eredményül.

                              Karalábé leves.
Hozzávalók:3 karalábé,2 dl tejföl,1 evőkanál liszt,1 evőkanál vaj,
                     só,30 dkg sertéscomb,fél bögre rizs,1 tojás,bors,
                     1 csokor petrezselyem ( esetleg szárított ).
A karalábét apró kockákra vágjuk.Vajon,minimális vízzel megpároljuk.A rizst készre főzzük,majd összekeverjük a ledarált combbal,a tojással és sóval,borssal fűszerezzük.Vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle,és a vízzel felöntött,kicsit zubogó levesben óvatosan megfőzzük.A tejfölt elkeverjük a liszttel,és behabarjuk a levest.Finoman sózzuk,petrezselyemmel megszórjuk.

                                  Karalábéomlett.
Hozzávalók:4 db zsenge karalábé,6 db tojás,2 dl tej,
                     2 evőkanál liszt,2 evőkanál étolaj,
                     1 csokor petrezselyem,1,5 dl tejföl,só,bors,
                      metélőhagyma,vagy 2-3 szál újhagyma.
A karalábékat lereszeljük,majd hozzáadjuk a tejjel,liszttel,sóval,borssal és az apróra vágott petrezselyemmel elkevert tojásokat.Ezután 4 adagra osztjuk,és a palacsinta sütőben olajon az omlett mindkét oldalát pirosra sütjük.Tálaláskor forró tejföllel meglocsoljuk,és megszórjuk a felaprított hagymával.

                                         Karalábélepény.
Hozzávalók:2 db közepes nagyságú karalábé,2-3 db tojás,
                     2 evőkanál liszt,ízlés szerint sárgarépa és póréhagyma,
                     só,bors;a sütéshez olaj.
A megtisztított karalábét finom lyukú reszelőn lereszeljük.A tojásokkal, és annyi liszttel,hogy a massza összeálljon,összekeverjük.Hozzáadjuk a finomra reszelt sárgarépát és a karikákra vágott póréhagymát,sóval és sok borssal ízesítjük.Serpenyőben kevés olajon hevítjük,majd a lepényekké formált karalábés massza  mindkét oldalát piros-ropogósra sütjük.Kínálhatjuk köretnek is.

Forrás:TVR ÚJSÁG 2016.április 25.-május 1.      17.Hét.


Címkék: karalábé.

Kapcsolódó hírek:

  Töltött karalábé.

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu