Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FŐZŐCSKE KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FŐZŐCSKE KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FŐZŐCSKE KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FŐZŐCSKE KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Töltött karalábé
Főzd a gyenge kalarábét sós vízben, míg félig puha nem lesz, vágd le a tetejét, szedd ki a belsejét, s töltsd meg a következő töltelékkel: végy egy darab sült vagy fojtott borjúhúst, egy keveset a kalarábénak kiszedett beléből, fél téjben áztatott zsemlyét, egy kis zöldpetrezselymet s mogyorónyi nagyságú vereshagymát, aprítsd mindezt jól öszve; rákfarkakat vagy zöldborsót is vehetsz hozzá; tedd mindezt medencébe, adj hozzá egy egész tojást, két tojásszéket, két kanál téjfelt, egy kevés tört borsot, sót s egy kis szerecsendió-virágot, keverd jól öszve, töltsd meg ezzel a kalarábét, s tedd reá a tetejét. Azután pedig vajmártást csinálj ekképpen: Melegíts meg egy darab vajat rézlábasban, de vigyázz, hogy forró ne legyen, adj hozzá két kanál lisztet, pergeld meg, töltsd fel’jó levessel, adj hozzá egy kevés tört szerecsendió-virágot s két kanál téjfelt, tedd bele a kalarábét; tégy a rézlábasra egy árkus fejér papirost, ennek felibe pedig vas-fedőt, rakj alul-felül egy kis pártüzet, hagyd egészen lassan felforrni, hogy szép fejér maradjon. De ha barnára akarod fojtani, akkor forrald fel a vajat, tégy bele nagyjában tört cukrot, mely megbarnulván, add hozzá a töltött kalarábét is, melyet már előbb fonállal öszvekötöttél, pergeld meg mindegyik oldalán, vedd ki azután, tégy a rézlábasba egynehány szelet vereshagymát és sárgarépát, hints reá egy kis lisztet, öntsd fel egy kevés levessel, s hagyd jól elfőni; tedd a kalarábét más rézlábasba, szűrd reá a mártást, tedd pártűzre, s ha felforrott, tálald ki szépen, s adj hozzá rántott csirkét.
Nálunk így készült:
4 db zsenge karalábé kivájva
A töltelékhez:
A karalábé kivájt belseje apróra vágva
20 dkg főtt marha (levesből) nagyon apróra vágva
½ tejben áztatott zsömle
¼ vöröshagyma apró kockákra vágva
1 egész tojás
2 ek petrezselyem zöld apróra vágva
só, bors, szerecsendió-virág őrölve
1 ek tejföl
A mártáshoz:
5 dkg vaj
1 szál újhagyma vékonyan szeletelve
1 szál sárgarépa vékonyan szeletelve
2 ek liszt
1 kk cukor
7 dl átszűrt húsleves
1 dl tejföl
1 dl tejszín
¼ citrom leve és reszelt héja
1 ek friss tárkony
Kivájtam a karalábét, majd megtöltöttem az összedolgozott töltelékkel. Egy nagy vaslábosban megolvasztottam a vajat, és megfonnyasztottam rajta a hagymát és a nagyon vékonyan felszeletelt sárgarépát. Meghintettem a cukorral és a liszttel, majd felöntöttem a húslevessel. Óvatosan beletettem a karalábékat, és alacsony lángon, épp csak gyöngyözve főztem kb. 40 percig lefedve.
Kiszedtem a karalábét, a maradék lét elkevertem a tejföllel, tejszínnel és a citrom levével, héjával, majd leturmixoltam és átszűrtem. Visszatettem a karalábékat, összeforraltam, és utána fűszereztem.
Nem tettem a szószba is szerecsendió-virágot, viszont nekem kívánkozott bele a citrom és a friss tárkony, így azt adtam hozzá, pedig nem írta a recept. Azóta már újra elkészült, legutóbb csombort is tettem a töltelékbe, de kimaradt a friss tárkony mert nem volt.
Forrás: http://fuszereslelek.nlcafe.hu/2012/08/29/ketszaz_eves_toltott_karalabe_recept/
|
|
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Karalábé:egész évben az asztalon.