Recept: HA NEM BÍBELŐDSZ A KOVÁSSZAL, VÁLASZD AZ ÉLESZTŐT! – ÉS HASZNÁLD HELYESEN!

Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5810 fő
  • Képek - 2162 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 294 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 28 db

Üdvözlettel,

FŐZŐCSKE KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5810 fő
  • Képek - 2162 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 294 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 28 db

Üdvözlettel,

FŐZŐCSKE KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5810 fő
  • Képek - 2162 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 294 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 28 db

Üdvözlettel,

FŐZŐCSKE KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5810 fő
  • Képek - 2162 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 294 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 28 db

Üdvözlettel,

FŐZŐCSKE KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

HA NEM BÍBELŐDSZ A KOVÁSSZAL, VÁLASZD AZ ÉLESZTŐT! – ÉS HASZNÁLD HELYESEN!

Ugyan az elmúlt 1 évben bőven megismerhettük a kovászkészítés és -használat minden csínját-bínját, azért sokunk nem merte bevállalni az azzal való bíbelődést (jelen!), és maradt inkább a jó öreg élesztőnél. Pedig ennek használata sem „veszélytelen”!

Friss élesztő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.comFriss élesztő

Az igazán lazák a szárított élesztőre teszik a voksukat, a „hagyománytisztelők” maradnak a jó öreg „gyurmás” verziónál. Mindkét esetben érdemes odafigyelni, mert véthetünk olyan szarvashibákat a felhasználásuk közben, ami miatt a sütkérezés többi hozzávalója, netán a végeredmény a kukában landol majd.

Ha nincs elég türelmed

Ahhoz, hogy minden összetevő jól működjön, az élesztő megfelelően fejtse ki a hatását, és finom, puha sütit, pékárut majszolhassunk, sajnos szükség lesz az erőnkre is. Vagyis, nem sumákolhatjuk el a dagasztást, nem bízhatjuk rá a „szipiszuper” konyhai kütyünkre ezt a feladatot. Összetevőket az edénybe, elő a kezekkel, és indulhat a dagasztás, legalább 10 percig!

Maradjunk a (nem létező, de nagyon is szükséges) türelemnél

Ha a dagasztáson túl vagy, eljött a tészta pihentetésének ideje! Minimum fél, de inkább egy teljes óra kell ahhoz, hogy az élesztő kifejtse hatását, bármilyen tésztáról is van szó. Szánj rá időt, és ne zargasd a tésztát szundi közben!

Figyelj a korára!

Sajnos, a friss élesztő nem az a fajta élelmiszer, amiből be lehet spájzolni szűkösebb időkre. Hűtő nélkül maximum 2 napig, hűtőben 10-14 napig bírja. Nem érdemes ennél tovább tárolni, szavatossági időn túl felhasználni. Lehet, küllemre nem látszik rajt, viszont a benne lévő élesztőgombák már nem lesznek olyan aktívak, így a tésztánk nem kel majd meg olyan jól. Ha nem tudjuk, érdemes-e még felhasználnunk a hűtőben tárolt, szavatossági idejét éppen csak túllépő élesztőt, tegyük próbára: tegyük belőle egy keveset langyos, cukros vízbe, fedjük le, majd hagyjuk állni legalább 10 percig. Ha ennyi idő alatt apró hólyagocskák jelennek meg a víz tetején, az élesztő még bevethető állapotban van. Szerencsére, szárított élesztő esetén jobb a helyzet, jóval hosszabb szavatossági idővel számolhatunk.

Amit szintén nem hanyagolhatunk el

Aki dolgozott mér élesztővel, az tudja, hogy a langyos víznek vagy tejnek tényleg érdemes langyosnak lennie. A túl meleg, 40 ⁰C feletti hőmérséklet megölheti az élesztőgombákat. A tojásnak, vajnak pedig nem szabad túl hidegnek lennie, ezek legyenek szobahőmérsékletűek.

Forrás: brigitte.de

 

Címkék: kovász-vagy élesztő?

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna 3 napja új képet töltött fel:

Spargasipok_rantva_2190947_1983_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu