Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FŐZŐCSKE KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FŐZŐCSKE KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FŐZŐCSKE KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŐZŐCSKE KLUB oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! Itt hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FŐZŐCSKE KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Hozzávalók az alaptésztához:
1 csomag szárított élesztő,1/4 csésze (0,6 dl)langyos víz,
3 csésze (7,5 dl azaz 40-50 dkg)finomliszt,
3 csésze (7,5 dl azaz 70-75 dkg kristálycukor,
3 csésze (7,5 dl)langyos tej
Hozzávalók a barátságkenyérhez:
1 csésze (2,5 dl)alaptészta,2/3 csésze (1,65 dl)étolaj,
2 csésze (5 dl azaz 30-35 dkg)finomliszt,
1 csésze (2,5 dl azaz kb.25 dkg)kristálycukor,
3 tojás, 1 mokkáskanál sütőpor,1 mokkáskanál szódabikarbóna,
1 kiskanál őrölt fahéj,1 mokkáskanál só,1 zacskó vaníliás cukor.
Ezenkívül mehet még bele:1 csésze (2,5 dl azaz kb.15 dkg) darált dió,
vagy durvára vágott mogyoró,fél csésze apróra vágott aszalt gyümölcs.
---------------------------------------------------1/.
Elkészítjük az alaptésztát (amish alapot).Ehhez az élesztőt a langyos
vízzel símára keverjük,10-15 percig állni hagyjuk.Egy nagy tálban
összekeverünk 1 csésze lisztet,1 csésze cukrot,és 1 csésze langyos tejet.
Amikor már teljesen sima,a feloldott élesztőt is hozzáadjuk.
2/.
A tálat tiszta konyharuhával letakarjuk és ezt a kovászt szobahőmérsékleten
(nem kell hűtőbe tenni!)érleljük 4 napon át, közben mindennap egyszer
jól átkeverjük.Azután az ötödik napon 1 csésze lisztet,1 csésze cukrot
és 1 csésze tejet keverünk hozzá.
3/.
A hatodik,hetedik,nyolcadik és a kilencedik nap újra az édes semmittevésé,
mindennap egyszer fakanállal megkeverjük a tésztát,és már készen is
vagyunk.Azután a tizedik napon ismét hozzákeverünk 1-1 csésze cukrot, lisztet,
és tejet.
4/.
Ezzel kész az alaptésztánk, amiből kiveszünk 1 csészényit (2,5 dl)és ezt
használjuk majd a barátságkenyér készítéséhez.A maradék tésztát csészényi
mennyiségekre elosztva mélyhűthetjük,ha bármikor sütni akarnánk csak
előkapjuk.
5/,
Barátságkenyérről lévén szó,1-1 csészényi alapot a barátainknak is
vigyünk át,hogy ők is süthessenek ilyen finomságot. A csészényi tésztát,
amivel dolgozunk,tálba öntjük.Az olajat, a lisztet, a cukrot, a tojásokat,
a sütőport, a szódabikarbónát, az őrölt fahéjat, a sót és vaníliáscukrot
hozzáadjuk.
6/.
Ezzel kész a barátságkenyér tésztája, amit kedvünkre ízesíthetünk,
darált dióval, mazsolával,mogyoróval, aszalt gyümölccsel,párolt, vagy
reszelt almával,reszelt citrom,vagy narancs héjával,ami éppen kéznél van.
Jól elkeverjük,azután kivajazott,belisztezett kuglófformába, vagy
őzgerinc formába töltjük.
7/.
Előmelegített sütőben,közepes lánggal (180 fokon)kb. 55 percig,tűpróbáig
sütjük.20 percig hűlni hagyjuk,majd a formából tálra borítjuk és így
hagyjuk teljesen kihűlni.Készíthetjük úgy is, hogy a masszát kiolajozott
muffinsütőben, az üregeket kétharnadig megtöltve sütjük.Ilyenkor a
tetejére sütés előtt durvára vágott diót, vagy mandulát,esetleg színes
cukorreszeléket is szórhatunk.Kb. 20 perc alatt megsül.
Szaporítás:
Amerikai barátságkenyérhez az eltett adagokból egyet a "szaporításra"
is felhasználhatunk,ekkor a második napi teendőktől kell kiindulni,
azaz a tésztát 4 napon át érleljük,közben mindennap egyszer átkeverjük.
Az ötödik napon hozzákeverünk 1 csésze lisztet,1 csésze cukrot,1 csésze
tejet, és így tovább az alaprecept szerint.
Ha van mélyhűtött alaptésztánk,akkor azt onnan kivéve legalább 3 órán
át kell szobahőmérsékleten tartani,mielőtt felhasználjuk.
Ezt a receptet egy 2005 évi Príma Konyha újságban találtam.
|
|
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!